Prigožin: Zelenski i šef CIA-e su razgovarali o mom ubistvu
(Izvor: Tanjug)

Prigožin: Zelenski i šef CIA-e su razgovarali o mom ubistvu

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije Wagner, rekao je u utorak da mu je poznato da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i šef CIA-e William Burns navodno razgovarali o njegovom ubistvu na sastanku u Kijevu prošle sedmice.

"Da, svjestan sam, pres-služba me je o tome obavijestila. Ovo je vrlo dobra ideja. Slažem se da je vrijeme da se eliminiše Prigožin. Ako budem kontaktiran, sigurno ću pružiti pomoć", citirala je njegovu izjavu press služba Wagner grupe.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u regionu Zaporožje, izjavio je za novinsku agenciju TASS da su njegovi izvori u Kijevu rekli da je Zelenski tražio od Burnsa da ubije Prigožina.

Poznata kao ruska privatna vojna kompanija, Wagner grupa navodno djeluje u Ukrajini, Siriji, Libiji i drugim afričkim zemljama, uključujući Mali i Centralnoafričku Republiku.

Vjeruje se da je ova kompanija igra veliku ulogu u ratu Moskve i Kijeva.

Grupa je bila i meta niza sankcija koje su Rusiji uvele zapadne zemlje zbog rata u Ukrajini. Moskva negira bilo kakvu vezu sa ovom kompanijom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) odlučile su prošle sedmice da proglase Wagner grupu za "međunarodnu kriminalnu organizaciju".

federalna.ba/AA

Jevgenij Prigožin ubistvo CIA
Selmin Ibrahimović ubistvo
0 16.04.2024 13:10
ubistvo Lukavac
0 16.04.2024 09:53
ubistvo Marko Mišić
0 08.04.2024 16:02
Danka Ilić djevojčica ubistvo
0 04.04.2024 16:13