Pridružuje li se SDP koaliciji SDA, DF, SzBiH i SD u Tuzlanskom kantonu?

Ni dva mjeseca nakon konstituisanja Skupštine Tuzlanskog kantona, Vlada najmnogoljudnijeg kantona još uvijek nije formirana. Postojećoj koaliciji koju čine SDA i DF sa Strankom za BiH i jednim zastupnikom SD-a, uskoro bi se mogao pridružiti i trenutno opozicioni SDP. Prema informacijama kojima raspolaže FTV prvi sastanak s tom tematikom mogao bi biti održan do kraja ove sedmice. Podsjetimo, ranije je Demokratskoj fronti pripala pozicija predsjednika Skupštine i tri ministarstva, a SDA mjesto mandatara za sastav Vlade i osam ministarstava. No, nakon niza sastanaka, mandatar još nije imenovan. Jedan od kandidata je i dosadašnji premijer TK Irfan Halilagić.

"Ako znate, onda je to tako. Evo kao aktuelni premijer u tehničkom mandatu jesam jedan od kandidata, a naravno organi Stranke demokratske akcije koja će dati mandatara za sastav Vlade Tuzlanskog kantona će odlučiti u konačnici ko će ta osoba biti", kaže aktuelni premijer TK.

"Ja sam evo siguran da ćemo formiranjem evo državne, a u narednih mjesec dana i Federalne vlade imati situaciju da će se neke stvari mijenjati i na području Tuzlanskog kantona", smatra Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP TK.

federalna.ba/Dino Durmić

Vlada TK SDA DF SDP BiH
Šemsudin Mehmedović SDA Bakir Izetbegović predsjednik
0 28.09.2023 18:49
Šemsudin Mehmedović Bakir Izetbegović SDA predsjednik
0 28.09.2023 16:53
Šemsudin Mehmedović SDA predsjednik
0 27.09.2023 21:39
Vlada TK
0 19.09.2023 19:57