videoprilog Nedžmine Vojniković (Dnevnik 2)

Priča o porodici Kahrimanović i tome kako je biti roditelj njegovatelj

Jeste li se ikada zapitali kako je biti roditelj njegovatelj i zašto je važno da im država osigura stalnu i sistemsku podršku? Donosimo priču o porodici Kahrimanović.

Kahrimanovići su roditelji troje djece od kojih je jedno sa posebnim potrebama. Briga o Ajmanu iziskuje cjelodnevnu posvećenost. Kompletna obitelj je angažirana. Osim posebne hrane koja je na esencijalnoj listi, ova obitelj, prepuštena je sama sebi.

"Ajman ne može da hoda, ne može da priča, ne može ništa. Vezan je za krevet. Tu smo ja i muž koji vodimo brigu o njemu, borimo se iz dana u dan. Teško jeste, ali mora se dalje", priča majka Nermina Kahrimanović.

Dan počinju tako što Ajmana prvo nahrane, slijedi presvlačenje a zatim i redovna terapija. Moglo bi se reći da je ovo dio svakodnevne rutine u porodici Kahrimanović sve do trenutka nekih novih komplikacija koje su uobičajene s obzirom na Ajmanovu dijagnozu. 

Sada trenutno imamo problem sa plućima, u više navrata smo hospitalizovani gore u bolnici. Nekada se zadržimo duže vezano za tu njegovu dijagnozu. I pored bolnice više puta ja idem s njim, dok mama ostane tu sa djecom", kaže otac Nedžad Kahrimanović.

Udruženje "Dajte nam šansu" jedna je od rijetkih organizacija koja ima sluha za ovu kategoriju društva. Orijentisani su na pružanje podrške kroz zdravstvenu njegu kako djeci, tako i roditeljima.

"Jedna od naših aktivnosti je terenski rad koji mi pružamo porodicama, u slučaju da im treba pomoć prilikom hranjenja djece, presvačenja. Da li im treba pratnja, prevoz do određene zdravstvene ustanove mi smo tu na raspolaganju", istakla je Najda Veladžić, medicinska sestra.

Ovo Udruženje je i predlagač zakona kojim bi se roditeljima/njegovatiljama dao status zaposlene osobe i koliko toliko olakšalo bar u finansijskom segmentu. Vlada FBiH je nedavno Zakon uputila u parlament koji bi o njemu trebao dati svoje mišljenje 27. jula. 

"Roditelji, uglavnom mame će imati benefite kao da su u radnom odnosu i u konačnici neku malu penziju. To su osobe koje imaju rješenje da su osobe sa 100% invaliditetom prve kategorije, roditelji koji su nezaposleni. Ako u porodici imamo dvije osobe sa invaliditetom oba roditelja mogu ostvariti ovo pravo", pojašnjava ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".

Iznos naknade koju bi roditelj/njegovatelj dobijao je u visini neto najniže plaće u FBiH u skladu sa Zakonom o radu uvećane za doprinose kao i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Manjkavost zakona je što je ograničen na osobe do 30 godina. Ipak, taj benefit bi značajno olakšao život ovim porodicama.

"To bi olakšalo svima, svim roditeljima ne samo meni. Prvenstveno roditelj koji ne radi koji su potrebni svom djetetu 24 sata. Nismo mi u mogućnosti da možemo raditi, zarađivati i priuštiti našoj djeci ono najosnovnije", dodaje Nermina Kahrimanović.

Prema procjenama, za provedbu ovog zakona će godišnje u budžetu FBiH trebati osigurati više od 27 miliona maraka. Nakon Zastupničkog, odluku treba da donese Dom naroda Federalnog parlamenta. 

federalna.ba

porodica Kahrimanović roditelj njegovatelj