Prevencija, a ne liječenje

Gosti večerašnjeg izdanja emisije Odgovorite ljudima koja je bila posvećena koronavirusu istakli su da Bosna i Hercegovina ne može živjeti izolirano, a da smo trenutno zemlja sa blagim mjerama.

"Nekada se predstavljaju mjere u EU kao - oni paniče, oni stvaraju probleme, ali to nije tako. Oni su samo poduzeli klasične epidemiološke mjere preventivno. Samo s takvim preventivnim mjerama mogu i zdravstveni sustav i stanovništvo i ekonomija podnijeti takvo stanje. Naša poruka večeras je da se istrgnemo iz negativnosti, da krenemo proaktivno prema bolesti, u rješavanje bolesti s jedne strane, da stanovništvo prihvati odluke i da idemo prema cijepljenju kao mjeri", rekao je infektolog Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog stožera FBiH.

Istaknuto je i da je prevencija najefikasnija i najjeftinija mjera u medicini.

"Problem je u ljudima", naglašava epidemologinja Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Zdravstveni radnici ulažu velike napore u borbi protiv pandemije i pozivaju stanovništvo na solidarnost.

"Mislim da mjere trebaju imati nekog smisla, ali ne mislim da bi lockdown donio rezultate. Moramo naučiti živjeti u novom normalnom", rekla je prof. dr. Aida Pilav, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KS i članica Kriznog stožera KS.

"Cijepljenje je u cijelom svijetu problem, tako je i u BiH. Tri primarne stvari koje čuvaju naš sistem, a vrlo su jednostavne su maska, distanca i pranje ruku. Što se tiče vakcinacije, u početku je bila skoro buna što nemamo vakcine, dolazili su spasioci iz drugih zemalja. Kad smo dobili dovoljan broj vakcina narod je odjedanput počeo da odbija vakcinaciju. To bi možda bilo i opravdano da nemamo najveću smrtnost na svijetu", pojašnjava dr. Omer Bedak, ravnatelj Opće bolnice Tešanj.

"Trenutno na tržištu imaju tri lijeka. Mi smo se prijavili za nabavku tih lijekova, s tim da sami proizvođači postavljaju vrlo striktne, a nekada i nemoguće uvjete. Nastojimo osigurati za našu populaciju dovoljnu količinu lijeka, s tim da bih se ja ipak više bazirao na prevenciju, a manje na liječenje", zaključio je Skočibušić.

federalna.ba

Odgovorite ljudima koronavirus
Kina gnjev koronavirus
0 16.05.2022 09:07
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Srbija
0 15.05.2022 16:46
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Crna Gora
0 15.05.2022 16:20
Jacinda Ardern Novi Zeland koronavirus
0 14.05.2022 11:53
sport fudbal nogomet Kina Azijski kup koronavirus Covid19 virus pandemija
0 14.05.2022 10:52