Trump prevario banke i osiguravače dok je gradio imperiju nekretnina
(Izvor: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Trump prevario banke i osiguravače dok je gradio imperiju nekretnina

Sudija je presudio da je Donald Trump godinama činio prevaru dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je katapultirala do slave i Bijele kuće, te je naredio da se neke od kompanija bivšeg predsjednika uklone iz njegove kontrole i raspuste, prenosi AP.

Sudija Arthur Engoron, odlučujući u građanskoj parnici koju je pokrenula njujorška državna tužiteljica Letitia James, utvrdio je da su Trump i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravače i druge tako što su masovno precijenili njegovu imovinu i preuveličali njegovu neto vrijednost na papirima korištenim za sklapanje poslova i osiguranje kredita.

Engoron je naredio da se neke od Trumpovih poslovnih licenci ukinu kao kazna, što im otežava ili onemogućuje poslovanje u New Yorku, i rekao da će i dalje imati nezavisnog monitora koji će nadgledati operacije Trump Organization.

Ako žalba ne uspije, naredba bi Trumpu oduzela ovlaštenje da donosi strateške i finansijske odluke o nekim od njegovih ključnih nekretnina u državi.

Trump je u nizu izjava osudio tu odluku, nazivajući je "neameričkom" i dijelom tekuće zavjere da se našteti njegovoj kampanji za povratak u Bijelu kuću.

- Moja građanska prava su povrijeđena i neki apelacioni sud, bilo savezni ili državni, mora poništiti ovu užasnu, neameričku odluku - napisao je na svojoj stranici Truth Social.

On je insistirao da je njegova kompanija „odradila veličanstven posao za državu New York“ i „savršeno poslovala“, nazvavši ovoo „veoma tužnimn danom za pravosudni sistem države New York". 

federalna.ba/Fena

Donald Trump presuda prevara nekretnine