videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 1)

Preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sinoć je nešto prije ponoći preminuo, od posljedica srčanog udara. Od 2003. godine imao je mnogo zdravstvenih problema, što ga nije spriječilo da obavlja funkciju prvog čovjeka Zagreba skoro 20 godina.

Najdugovječniji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je sinoć u 66. godini. Doživio je srčani udar, ali ni brza intervencija ljekara i reanimacija nisu pomogle da se sačuva njegov život. Zagrepčani, ali i građani širom Hrvatske su zatečeni ovom viješću, a od jutros se opraštaju od njega paljenjem svijeća ispred zgrade u kojoj je živio. Održana je i vanredna pres-konferencija Grada.

- Uime Grada Zagreba izražavam sućut obitelji Bandić, njegovoj supruzi Vesni i kćerki Anamariji. Zahvalila bih svim građanima i institucijama koje od sinoć izražavaju sućut svima nama i svim građanima – kazala je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Tokom dana bit će poznate informacije o komemoraciji i posljednjem ispraćaju Milana Bandića, a od 12 sati svi građani se mogu upisati u knjigu žalosti u zgradi gradske uprave. Građani Zagreba su, i uprkos svim aferama u koje je Bandić bio umiješan i u okviru kojih Sud nije donio nijednu presudu protiv njega, bili naklonjeni gradonačelniku koji je vodio Grad 20 godina.

- Svako bi od nas, kada se okrene iza sebe, možda neke stvari uradio drugačije. Često je govorio da je svaka stopa ovog grada, na neki način, spomenik onome što je Milan Bandić zajedno sa Zagrepčanima činio proteklih godina. S Milanom Bandićem na čelu Grad Zagreb postao je istinska evropska metropola – istakla je Pavičić Vukičević.

Milan Bandić rođen je 22. novembra 1955. godine u Grudama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Završio je Fakultet političkih znanosti

Sveučilišta u Zagrebu. Bio je predsjednik zagrebačkog SDP-a, a 2000. godine postaje gradonačelnik. Dao je ostavku na ovoj poziciji nakon što je pobjegao sa mjesta saobraćajne nesreće koju je skrivio.  2005. se ponovo vraća na čelo Grada. 2009. godine bio je u utrci za predsjednika Hrvatske.

Osim brojnih benefita za život Zagrepčana, iza sebe je ostavio i niz afera. 2014. godine bio je uhapšen u akciji Agram. Dva puta je bio i u zatvoru, ali nijedan sudski postupak protiv njega nije do kraja procesuiran.

Do kraja ovog mandata ostalo je nešto više od dva mjeseca, pa bi Bandića trebala zamijeniti njegova prva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

federalna.ba

Milan Bandić Zagreb Hrvatska smrtni slučajevi
Izrael Hrvatska Široki Brijeg
0 22.04.2021 15:13
Hrvatska koronavirus
0 22.04.2021 12:09
Hrvatska koronavirus
0 21.04.2021 11:33
Madine Hosseini tužba Hrvatska
0 21.04.2021 09:38