videoprilog Aldijane Guhdija (Dnevnik 2)

Preminuo dugogodišnji snimatelj FTV-a Hakija Topić

U 75. godini preminuo je naš kolega Hakija Topić. Bio je filmski i televizijski snimatelj. Kameri je nesebično dao više od 45 godina svoga života uvijek nesebično obučavao mlade kadrove.

Hakija Topić televizijski i filmski snimatelj zaposlio se  u nekadašnjoj  Radio televiziji Sarajevo 1974. godine. Vrijedno učeći i radeći na svojim oštrim okom za prekrasne kadrove uspio je postao jedan od najprepznatljivih snimateljskih imena u BiH.

Uporedo sa svojim televizijskim i filmskih radom uvijek je rado obučavao nove ne samo snimatelje nego je nesebično dijelio svoje iskustvo i ogromno znanje sa mladim novinarima. Hakija Topić nije bio samo snimatelj on je svojom kamerom kadrirajući svaki kadar, bilo za film ili televizijski prilog unosio sebe davao svoj pečat.

Skoro da ne postoji reditelj, glumac ili novinar u Sarajevu koji nije poznavao Hakiju, rado radio sa njim, razmjenjivao iskustva. Kao direktor fotografije potpisan je na mnoge filmove poput dokumenatarnih filmova Ćumurdžije, Čudo u Bosni, Trilogija, Nebo iznad Krajolika, Adio Kerida kao i Smrt Jugoslavije.

Bio je član Udruženja filmskih radnika. Ostat će upamćen  kao vrstan profesionalac, vrijedan i predan poslu ali prije svega kao čovjek  koji je uvijek spreman pomoći.

Dženaza Hakiji Topiću bit će sutra u 14 sati na mezarju Grlića Brdo. 

federalna.ba

Hakija Topić
Mozaik religija Hakija Topić
0 02.07.2022 12:18
Hakija Topić dženaza
0 20.06.2022 20:01