Pripremila Aida Hasanbegović 

Preminuo Milan Bandić

U 66. godini noćas je u Kliničkoj bolnici Sveti Duh umro  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nižu se reakcije na odlazak Milana Bandića kolega, najbližih saradnika, pa i političkih protivnika. Saučešće porodici uputili su hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić imao je jednu od najdugovječnijih karijera na hrvatskoj političkoj sceni. Od 2000. godine, kada je prvi put izabran za gradonačelnika Zagreba, do danas, u šest gradonačelničkih mandata, obilježio je politiku glavnog grada. Osobnost Bandića nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Svojim osebujnim stilom i radom, kao životnom maksimom, te brojnim projektima ostavio je trag kod generacija Zagrepčanki i Zagrepčana.  Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, povodom iznenadne Bandićeve smrti, istaknula je da je Bandić doista živio i umro za grad Zagreb, ne poznavajući radni dan, vrijeme dnevnog, sedmičnog ili godišnjeg odmora.

Sve nas je zateklo, rekao je Ivica Lovrić iz Gradske uprave koji je gradonačelnika Milana Bandića zadnji put vidio, kaže, u petak. Pamtit ćemo Bandića kao političara s neospornim talentom za populizam, saopćeno je iz SDP-a, bivše stranke iznenada preminulog zagrebačkog gradonačelnika. Ostaju njegovi tragovi koji se ne mogu izgubiti tako brzo i pitanje sad glasi kako se, nakon Bandića, popravlja demokracija, kazao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Uvijek na terenu i s građanima, kažu Zagrepčani za preminulog gradonačelnika Milana Bandića, od kojeg se opraštaju paljenjem svijeća ispred njegova stana u Bužanovoj ulici. Puno toga je uradio za kvalitet života manjina. Značio je puno svim ljudima, a pogotovo romskoj zajednici. Teško da će netko drugi nastaviti njegovim putem, rekao je otac čijem sinu je gradonačelnik Bandić bio kum.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka oglasio se na Facebooku, uputivši porodici i građanima Zagreba saučešće. Hrvatska prijestolnica izgubila je dugogodišnjeg lidera koji je živio i radio za svoj grad i njegove stanovnike, napisao je Skaka. Grad Sarajevo i Grad Zagreb su na osnovu Sporazuma potpisanog 2001. godine, povezani dvadesetogodišnjim prijateljstvom, partnerstvom i saradnjom.

Neslužbeno se saznaje da će sutra biti održana komemoracija, a sprovod gradonačelnika Zagreba Milana Bandića u utorak, 2. marta. 

Milan Bandić Federalni radio
sport Federalni radio
0 22.04.2021 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 22.04.2021 22:38
Aleksandar Vučić Banja Luka Federalni radio
0 22.04.2021 17:33
Jasenovac Federalni radio
0 22.04.2021 17:31
Vijesti u 17 Federalni radio
0 22.04.2021 17:29
radio Radio Federacije BiH Superliga raspad Superlige Federalni radio Otvoreni studio
0 22.04.2021 16:39