Preminuo kompozitor i dirigent Josip Magdić

Preminuo kompozitor i dirigent Josip Magdić

Kompozitor i dirigent Josip Magdić, dugogodišnji profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) preminuo je 26. novembra u Ogulinu.

Komemoracija profesoru Josipu Magdiću bit će održana na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak, 30. novembra, u prisustvo užeg kruga kolega i prijatelja. Snimak komemoracije bit će naknadno objavljen na web stranici Muzičke akademije - saopćeno je iz te akademije.

Josip Magdić rođen je u Ogulinu 1937. godine, a srednju muzičku školu te Višu pedagošku školu završio je u Zagrebu. Kompoziciju i dirigovanje studirao je na Akademiji za glazbu u Ljubljani, gdje je 1966. završio i postdiplomski studij. U Ljubljani ostaje dvije godine i djeluje kao slobodni umjetnik. U tom periodu komponuje muziku za radiodrame i za koncertno izvođenje i postaje član Slovenskog društva kompozitora. Nakon kratkog angažmana u Bjelovaru na mjestu profesora i direktora Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, na poziv Miroslava Špilera dolazi u Sarajevo. Od 1970. do 1994. godine Josip Magdić djeluje u Sarajevu kao pedagog, dirigent, reproduktivni umjetnik, aktivan društveni radnik. U Zagreb odlazi 1994. i postaje član Hrvatskog društva skladatelja te biva izabran za profesora na Muzičkoj akademiji, gdje se zadržava do odlaska mirovinu 2007. godine.

Izrazito plodni opus Josipa Magdića broji više od 250 djela, izvođenih i nagrađivanih diljem svijeta.

federalna.ba/Fena