Preminuo bivši klavijaturista "Bijelog dugmeta" Vlado Pravdić
(Izvor: Internet/Ilustracija)

Preminuo bivši klavijaturista "Bijelog dugmeta" Vlado Pravdić

Vlado Pravdić, muzičar i nekadašnji klavijaturista grupe "Bijelo dugme"  preminuo je sinoć  u Splitu, uoči svog 74. rođendana, nakon što se posljednjih mjeseci borio s teškom bolešću-objavili su regionalni mediji.  

Za bh. medije ovu tužnu vijest su potvrdili njegovi prijatelji. 

Kako javlja Story.hr, povodom smrti legendarnog Vlade Pravdića, oglasio se jedan od pjevača benda "Bijelo dugme" Alen Islamović :

"Jako me je pogodila smrt Vlada Pravdića, bili smo jako dobri. Godinama smo kontaktirali, poslednjih godina smo samo malo proredili kontakte. Jako mi je žao. Iskreno saučešće njegovoj deci i porodici... A baš je mirisalo na to da ćemo se okupiti i zajedno ponovo zasvirati. Nemam više reči. Bio je veliki čovek, jako je uticao na mene. Faliće mi kao prijatelj" - rekao je Islamović.

Vlado Pravdić rođen je 6. decembra 1949. godine u Sarajevu gdje je sa sedam godina upisao muzičku školu i naučio svirati klavir. Potom je završio i srednju muzičku školu. Studirao je fiziku na sarajevskom PMF-u a karijeru muzičara je započeo 196. godine u grupi "Vokinsi" s kojima je bio do 1968.
 
Nakon toga je od 1968. do 1970. svirao s grupom "Kost" , od 1970. do 1971. u "Ambasadorima" i Indexima" od 1971. do 1973. godine. Tokom ljeta 1973. godine nakon koncertnog nastupa sa Indexima, sklopio je prijateljstvo sa Goranom Bregovićem koji je u to vrijeme svirao sa rock grupom "Jutro"
 
Njih dvojica su se odmah muzički uklopili, a Pravdić je odlučio da se pridruži grupi Jutro. Nakon razlaza ove grupe većina njenih članova se 1. januara 1974. godine udružuje i osniva kasnije veoma utjecajno "Bijelo dugme" Pravdić je svirao na prva dva albuma Bijelog dugmeta "Kad bi bio bijelo dugme" i "Šta bi daO da si na mom mjestu" prije nego što je u jesen 1976. otišao na obavezno odsluženje vojnog roka u JNA.. 
 
Na njegovom mjestu tada ga je zamijenio Laza Ristovski. Vratio se u Bijelo dugme 1978. godine, čiji član je bio sve do 1987. godine, kada se povlači iz muzike. Vlado Pravdić se pridružio ostatku Bijelog dugmeta na njihovoj oproštajnoj turneji 2005. godine. 
 
Datum i vrijeme sahrane Vlade Pavdića biće naknadno objavljeni.
 
federalna.ba
In Memoriam