Preminuo američki glumac Richard Roundtree

Richard Roundtree, američki glumac najpoznatiji po glavnoj ulozi u filmskoj franšizi "Shaft", preminuo je u 81. godini.

Umro je kod kuće u Los Angelesu u utorak poslijepodne u krugu obitelji , rekao je njegov menadžer Patrick McMinn za The Hollywood Reporter.

Smrt je nastupila nakon kratke borbe s rakom gušterače.

"Richardov rad i karijera poslužili su kao prekretnica za vodeće ljude Afroamerikanaca u filmu", rekao je McMinn u izjavi.

"Utjecaj koji je imao na industriju ne može se potcijeniti  ", dodao je.

Rođen 9. srpnja 1942. u New Rochelleu, New York, Roundtree je započeo glumačku karijeru ranih 1960-ih.

Smatran je  revolucionarnim  glumacem  sa svojim portretiranjem detektiva Johna Shafta, što ga je učinilo zvijezdom u dobi od 29 godina.

Filmska franšiza iz 1970-ih smatra se kultnom jer spada u prve filmske projekte koji su postali poznati kao Blaxploitation filmovi, žanr koji uključuje akcijske filmove s folusom  usredotočeni na herojske crne likove.

Roundtree se također pojavio u brojnim filmovima i TV serijama, uključujući filmove Inchon i Seven kao i televizijske serije Roots, The Fresh Prince of Bel-Air, Desperate Housewives.

Samuel L Jackson, koji se pojavio u ponovnom pokretanju Shafta iz 2000., kao i u dijelu franšize iz 2019. s Roundtreee, opisao je pokojnog glumca kao " najbolji lik koji je to ikada napravio".

"Njegova smrt ostavila je duboku prazninu  ne samo u mom srcu, već sam siguran i u mnogim vama", napisao je Jackson na Instagramu.

"Volim te, brate, vidim te kako hodaš glavnom  ulicom u raju i Isaac's dirigira tvojom pjesmom", dodao je, referirajući se na Shaftovu poznatu tematsku pjesmu koja je osvojila Oscara za najbolju originalnu glazbu.

Roundtreeu  je 1993. godine dijagnosticiran rak gušterače.

Iza njega su ostale četiri kćeri - Kelli, Nicole, Taylor, Morgan - njegov sin John i najmanje jedno unuče, navodi New York Times.

federalna.ba/BBC

In Memoriam