Premijerka Novog Zelanda naglasila značaj saradnje za ekonomski oporavak nakon COVID-19

Premijerka Novog Zelanda naglasila značaj saradnje za ekonomski oporavak nakon COVID-19

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da bi zemlje trebale sarađivati ​​kako bi se proces globalnog ekonomskog oporavka mogao efikasno odvijati nakon pandemije koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Ardern je u obraćanju na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) 2020. podsjetila da je pandemija COVID-19 izazvala brojne ekonomske poteškoće diljem svijeta.

Istakla je također da su članice APEC-a do sada razmjenom iskustava i ideja prihvatale rješenja za njihove ekonomske probleme.

"Rješavanje postojećih ekonomskih problema u svijetu koje je izazvao COVID-19 zahtijevat će sigurno nove metode", rekla je Ardern, dodajući da će Novi Zeland tokom tog procesa sarađivati sa članovima APEC-a.

"U svijetu u kojem ne možemo putovati zbog COVID-19, jačanje saradnje s našim regionalnim partnerima od vitalnog je značaja za ubrzanje ekonomskog oporavka Novog Zelanda", kazala je Ardern.

Podsjetila je također, da su mnogi ljudi ostali bez posla i izgubili prihode tokom pandemije.

"Moramo djelovati kako bi se APEC fokusirao na inkluzivni i održivi ekonomski rast. Prema tome, u skladu sa svojom novom vizijom, očekujemo da će članice APEC-a odlučnije djelovati po ovom pitanju", rekla je Ardern.

Samit APEC-a, čiji je domaćin ove godine Malezija, zbog pandemije COVID-19 održava se online putem, a okuplja 21 zemlju iz regije Tihog okeana, koje čine oko 60 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

federalna.ba/AA

Novak Đoković Carlos Alcaraz Wimbledon
0 12.07.2024 23:00
Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine Selver Hodžić
0 12.07.2024 22:34
Vladimir Putin Rusija
0 12.07.2024 21:20
Goražde genocid u Srebrenici Nema te na kahvi
0 12.07.2024 21:18