Premijer Jonas Gahr Store: Norveška nije ratni profiter
(Izvor: EPA-EFE/VALDA KALNINA)

Premijer Jonas Gahr Store: Norveška nije ratni profiter

Norveška iz minute u minutu postaje sve bogatija jer sukob u Ukrajini povećava prihode od gasa, ali ta zemlja nije ratni profiter, rekao je njen premijer u intervjuu za AFP.

Nagovještavajući da će Norveška uskoro postati jedan od najvećih svjetskih donatora Ukrajini s predstojećim paketom pomoći, premijer Jonas Gahr Store odbacio je neugodnu tvrdnju onih koji žele da Oslo učini više za Ukrajince.

- To je ideja koju odlučno odbijam - rekao je Store u utorak nakon posjete tvornici tečnog prirodnog plina u blizini Hammerfesta na Arktiku.

Njegova vlada finalizira završne detalje na "višegodišnji paket podrške" koji će biti objavljen u narednim danima, osmišljen da pomogne Ukrajini i siromašnim zemljama pogođenim posljedicama rata, kao što su visoke cijene žitarica.

Iznos i detalji bit će objavljeni "početkom februara", rekao je Store.

Od prošle godine ova skandinavska zemlja povećala je svoje isporuke gasa kako bi kompenzirala pad isporuke ruskog gasa Evropi.

Sada je najveći evropski dobavljač, koji pomaže kontinentu da se ugrije ove zime. 

Kao rezultat toga, Norveška je zaradila mnogo novca, zahvaljujući cijenama plina koje su i dalje visoke nakon što su prošle godine dosegle rekordne nivoe zbog rata.

Vlada je ove godine predvidjela svoj najveći budžetski suficit od 1,12 biliona kruna (113 milijardi dolara), koji će biti stavljen u norveški državni fond, koji je već najveći na svijetu sa prihodima većim od 13,4 biliona kruna (1,34 biliona dolara).

federalna.ba/Fena

Norveška gas