Premijer Izraela na granici s Libanom zaprijetio Hezbolahu
(Izvor: Jerusalem Post)

Premijer Izraela na granici s Libanom zaprijetio Hezbolahu

Novi premijer Izraela Jair Lapid zaprijetio je danas, tokom nenajavljene posjete granici sa Libanom, da će pokrenuti oštar vojni odgovor na ono što je opisao kao "neprihvatljivu" agresiju libanske ekstremističke organizacije Hezbolah.

"Izrael je spreman da djeluje protiv svake prijetnje. Mi nismo zainteresovani za eskalaciju, ali agresija Hezbolaha je neprihvatljiva i može da odvede čitav region u nepotrebnu eskalaciju", rekao je Lapid koji je 1. jula postao premijer prijelazne vlade.

Lapid je obišao granično područje u pratnji ministra odbrane Izraela Benija Ganca i najviših vojnih zvaničnika u vrijeme pojačane napetosti sa Hezbolahom, teško naoružane organizacije koja je 2006. godine mjesec dana ratovala protiv Izraela.

U ponedjeljak je izraelska vojska saopštila da je presrela dron koji je doletio u Izrael iz Libana, a prošle nedjelje je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah prijetio Izraelu vojnom eskalacijom ako spor o pomorskoj granici ne bude riješen u korist Libana.

Izrael smatra Hezbolah najozbiljnijom neposrednom prijetnjom i procjenjuje da ta proiranska šiitska organizacija raspolaže sa 150.000 raketa i projektila uperenih na izraelsku teritoriju.

Početkom ovog mjeseca izraelska vojska je saopštila da je oborila tri bespilotne letjelice koje je lansirao Hezbolah u pravcu područja u Sredozemnom moru gdje je nedavno postavljena izraelska gasna platforma.

Hezbolah je potvrdio da je lansirao tri drona prema spornom pomorskom području.

Lansiranje dronova je, kako se čini, bio pokušaj Hezbolaha da utiče na pregovore koji se vode između Izraela i Libana, posredstvom SAD-a, o pomorskoj granici na mjestu bogatom prirodnim gasom.

Nasralah je prošle nedjelje rekao da bi Liban trebalo da bude u stanju da eksploatiše naftu i gas u libanskim vodama i upozorio da je slanje dronova "skromni početak onoga kuda bi mogla da ide situacija".

Liban tvrdi da je gasno polje Kariš sporna teritorija, a Izrael da leži unutar izraelskih međunarodno priznatih ekonomskih voda.

SAD posreduju indirektnim pregovorima o granici od oktobra 2020. godine.

Izrael i Liban su zvanično u ratu od 1948. godine, kada je stvorena jevrejska država i obje te zemlje polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora.

Liban se nada da će eksploatisati gasne rezerve u vrijeme kada je suočen sa najgorom ekonomskom krizom u modernoj istoriji.

federalna.ba/Beta-AP

Izrael Liban Hezbollah
Izrael Rusija Ukrajina aneksija
0 30.09.2022 18:06
Liban Ukrajina žitarice
0 26.09.2022 15:48
Mahmoud Abbas Yair Lapid Izrael Palestina
0 24.09.2022 10:57
Izrael Gabriel 5
0 21.09.2022 14:25