Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku
(Izvor: Ilustracija/PIXSELL)

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bivša komesarka Evropske unije Marija Gabriel povukla je u ponedjeljak svoju nominaciju za sljedećeg bugarskog premijera, prenosi Politico.

Povlačenje Gabriel završilo je dvonedeljne mukotrpne pregovore između njene stranke desnog centra GERB i reformističkog antikorupcijskog saveza Nastavljamo promjene i Demokratske Bugarske (PP-DB) u nečemu što je trebalo da bude dogovorena rotacija vlade.

Gabriel je u poruci predsjedniku bugarske Narodne skupštine navela da „koordinirano odbijanje“ 11 ministara da učestvuju u njenoj predloženoj vladi „i nedostatak dogovora tokom naknadnih pregovora obesmišljavaju proceduru izbora premijera i kabineta”, prema izvještajima nekoliko lokalnih medija.

- Tako se u praksi razvoj ustavne procedure ne može završiti uspješno - dodala je Gabriel.

Nikolaj Denkov, koji predstavlja Nastavljamo promjene, vodio je bugarsku vladu prvih devet mjeseci planirane rotacije, a Gabriel je bila njegova zamjenica i ministrica vanjskih poslova. Podnio je ostavku ranije ovog mjeseca, teoretski otvorivši put Gabriel da postane premijerka u narednih devet mjeseci.

Sada se sve raspalo - i, kao druga po veličini stranka u parlamentu, Denkovova Nastavljamo promjene je sljedeća na redu koja će imati priliku da formira vladu.

Gabriel, koji je prethodno vodila digitalne i inovacijske portfelje EU u dva mandata kao evropska komesarka, napustila je funkciju EU prošle godine nakon što ju je bivši lider i šef GERB-a Bojko Borisov izabrao za premijera.

federalna.ba/Fena

Marija Gabriel Bugarska premijerka kandidatura povučena