Pregovori o formiranju nove vlade Sjeverne Makedonije idu u dobrom smjeru
(Izvor: Fena/Platforma x)

Pregovori o formiranju nove vlade Sjeverne Makedonije idu u dobrom smjeru

Budući premijer Sjeverne Makedonije i čelnik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski kazao je u petak da pregovori o formiranju nove parlamentarne većine i vlade sa strankom "Vredi" koju čine etnički Albanci ide u dobrom smjeru i da već imaju većinu od najmanje 61 zastupnika.

Mickoski je pozvao na dobrosusjedske i prijateljske odnose s Grčkom i apelirao da ubuduće više nema prijetnji, opstrukcija i vraćanja u prošlost, već da obje strane trebaju gledati u budućnost.

„Dostojna je bila prisega predsjednice Gordane Siljanovske Davkove, očekivao sam čestitku južnog susjeda za uvjerljiv trijumf, ali, nažalost, dobili smo političke packe. Ako neko očekuje da će VMRO-DPMNE ponoviti greške iz prošlosti, budite uvjereni da to nećemo učiniti.

Nemamo namjeru odgovarati na njihove političke opaske preimenovanjem autocesta i aerodroma ili izgradnjom spomenika. Ne očekujem da se odnosi dvije zemlje temelje na političkim mišićima, očekujem da imamo odlične međususjedske odnose, držim da VMRO-DPMNE i vlast na čelu s Novom demokratijom imaju svoj stav u vezi s Prespanskim sporazumom, jer ni jednom ni drugom nije na srcu taj sporazum“, rekao je Mickoski, prenose makedonski mediji.

Gordana Siljanovska-Davkova, prva predsjednica Sjeverne Makedonije u nedjelju je tijekom prisege odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018. godine.

Nakon toga grčki premijer Kyriakos Mitsotakis pozvao je novu predsjednicu Sjeverne Makedonije Gordanu Siljanovska Davkova da se vrati svojim zakonskim obvezama i ponašanju koje proizlazi iz njene uloge predsjednice.

Kandidatkinja nacionalističke desnice Gordana Siljanovska-Davkova 8. svibnja izabrana je na petogodišnji mandat Gordana Siljanovska-Davkova 8. svibnja izabrana je na petogodišnji manda u drugome krugu predsjedničkih izbora. Pobijedila je socijaldemokrata, predsjednika u odlasku Stevu Pendarovoskog sa 65 posto glasova.

Skoplje je 2018. sklopilo povijesni sporazum s Grčkom, u sklopu kojega je pristalo da će u naziv države dodati zemljopisno obilježje "Sjever", što je trebalo okončati dugogodišnju svađu sa susjednom državom, koja joj je zbog toga blokirala članstvo u NATO-u i pristupne pregovore s Europskom unijom.

federalna.ba/Fena

Sjeverna Makedonija premijer Hristijan Mickosk
Sjeverna Makedonija
0 24.06.2024 12:02
Sjeverna Makedonija Hristijan Mickoski
0 17.06.2024 10:08
Sjeverna Makedonija vijagra šverc
0 22.05.2024 13:23