Pregled Madonnine turneje Celebration: Kraljica popa iznijela je svoje dragulje
(Izvor: Kevin Mazur)

Pregled Madonnine turneje Celebration: Kraljica popa iznijela je svoje dragulje

Poznata je kao kraljica popa, a na prvoj večeri svoje svjetske turneje Celebration, Madonna je iznijela svoje krunske dragulje. Zvijezda je odsvirala više od 40 hitova, uključujući „himne koje definišu eru“ kao što su Ray Of Light, Like A Prayer i Holiday.

Također se osvrnula na infekciju koja ju je ovog ljeta zamalo ubila, rekavši fanovima: "Nisam mislila da ću preživjeti - nisu ni moji ljekari". I izrazila je tugu zbog situacije u Izraelu i Gazi. "Tako je bolno svjedočiti tome", rekla je. "Srce mi se slama kada vidim djecu kako pate, tinejdžere kako pate, starije ljude kako pate. Sigurna sam da se slažete."

Koncert je najavljen kao prvi Madonnin set najvećih hitova i, na tom planu, nije razočarao.

Uz pomoć starinskih kostima i arhivskih snimaka, putovala je kroz vrijeme kroz karijeru koja ju je odvela od besparice do muzičke ikone, istovremeno naglašavajući njen uticaj na popularnu kulturu.

Počela je sa Nothing Really Matters, čiji su se stihovi direktno obratili fanovima: "Nikad više neću biti ista zbog vas". Nastupajući sama, osvijetljena ogromnom kružnom rasvjetom, bila je obučena u crnu repliku kimona koji je dizajnirao Gaultier, a kojeg nosi i u spotu za tu pjesmu.

To je dalo ton večeri, gdje je svaka pjesma imala zvučno ili vizuelno uskršnje jaje. U jednom trenutku, moglo se izbrojati 18 Madonna na sceni, od kojih je svaka imala drugačiji izgled - od ružičastog Hung Up trikoa do kostima domina iz Erotice.

Čak je i troslojna kružna pozornica dizajnirana tako da odražava "svadbenu tortu" na kojoj je s pjesmom Like A Virgin nastupila na dodjeli MTV nagrada 1984. godine.

Za fanove je to bilo duboko nostalgično povlačenje kroz pop karijeru koja postavlja trendove i razbija tabue. Za Madonnu je to često bila porodična stvar.

Pojednostavljeno Madonnin nastup u brojkama je značio

  • 47 pjesama odsviranih djelomično ili u cijelosti
  • Rekreirano 17 kostima
  • 78 koncerata u 15 zemalja
  • 4.400 kvadratnih stopa bine
  • 5 Madonnine djece na sceni
  • Više od 600 svjetala, uključujući 14 reflektora na Madonni
  • 80 tona proizvodne opreme
  • 3 pokretne teretane
  • 40 pari bokserskih rukavica
  • 8 ovlaživača u Madonninoj garderobi

Prvi čin koncerta bio je posvećen Madonninim godinama prije nego je postala slavna, provedenih u New Yorku, dok je u siromaštvu pokušavala da se probije na muzičku scenu. Prisjetila se svog prvog posla u bendu The Breakfast Club.

„Svirala sam bubnjeve ali nisam voljela da budem bubnjar“, rekla je. „Stvarno sam željela da budem ispred.

„Dakle, pustili su me da odsviram jednu pjesmu, jedne noći“, dodala je, vežući gitaru i lansirajući jedan od svojih najranijih singlova, Burning Up.

Ali kako je pjesma došla do kraja, nastup je stao.

Tehnički gremlini su zarazili zvučni sistem, koji je trebalo "restartovati", ostavljajući Madonni skoro 10 minuta „praznog hoda“. "To je upravo ono što ne želite da se dogodi na vašoj premijernoj večeri", primijetila je.

Umjesto da krene lakšim putem i napusti scenu, kao što bi to činili mnogi umjetnici, ona je publiku obradovala pričama o svojim trapavim njujorškim danima.

"Živjela sam u prostoru za probe u kojem je vježbao moj bend i nisam imala načina da se okupam", prisjetila se u jednom trenutku. „Tako bih zapravo izlazila samo sa muškarcima koji su imali tuš i kupatilo. Bili su to dani i to je istina." Bio je to trenutak spontane humanosti u vojnički striktnom koncertu – ali nije bio jedini.

Emotivna verzija Live To Tell svirala je u pozadini u čast prijatelja koje je Madonna izgubila i koji su preminuli od side - uključujući Martina Burgoynea, koji je vodio njenu prvu klupsku turneju; koreografa Alvin Ailey, koji ju je unajmio za svoju plesnu trupu 1970-ih; Queen zvijezde Freddie Mercuryja, i mnogih drugih.

To je preraslo u ljutitu verziju Like A Prayer, sugerirajući da je epidemija side izazvala krizu vjere za zvijezdu kasnih 80-ih. Njena kasnija upotreba religiozne ikonografije često je ljutila Crkvu. Papa Jovan Pavle II je čak pozvao kršćane da bojkotuju njenu turneju Blond Ambition 1990. godine, nazvavši je "jednom od najsotonskijih koncerata u istoriji čovječanstva".

Na pozornici O2 u Londonu, Madonna je rekreirala seksualno eksplicitnu rutinu za Like A Virgin koja je toliko uznemirila papu...

Ona uvijek ima posljednju riječ.

federalna.ba/BBC

Madonna turneja