videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Predstavom "Neće biti smak svijeta" u subotu počinje 21. festival bh. drame

Kooprodukcijskom predstavom iz takmičarskog programa “Neće biti smak svijeta”, u subotu, 4. juna, zvanično počinje 21. festival bosanskohercegovačke drame – Zenica 2022, koji organizira Bosansko narodno pozorište Zenica.

Predstava je nastala u kooprodukciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Sarajevskog ratnog teatra te Peripetija Productiona iz Skoplja.

Selektorica ovogodišnjeg festivala je mostarska univerzitetska profesorica, glumica i teatrologinja Tina Laco, koja je odabrala šest predstava.

- Festival je koncipiran na osnovu profilacije koja se u ovih 20 godina iskristalisala do perfekcije. Ove godine sadrži sedam predstava u takmičarskom programu - tri iz inostranstva i četiri iz bh. profesionalnih teatara; sadrži dvije predstave u pratećem programu te dosta sadržaja pratećeg programa koji su atraktivni, inovativni i na svaki drugi način predstavljaju ogledalo recentnih dešavanja u teatarskom životu Bosne i Hercegovine. Festival svakako ima svoju reputaciju i ugled, ne samo u BiH nego i šire, i on se nalazi na mapi internacionalnih teatarskih festivala - istakao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Organizacionog odbora 21. festivala bh. drame i dramaturg BNP-a Hasan Džafić.

Podvukao je kako i predstave ovogodišnjeg festivala svjedoče kako su “inostrani producenti sve više zainteresirani za bh. dramske autore te da naše dramsko pismo sve češće biva inscenirano na scenama teatara u regionu i šire”.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: dramaturginja Aida Pilav, reditelj Predrag Štrbac iz Beograda i glumac iz Mostara Saša Oručević.

- Festival će u subotu u 19.30 sati otvoriti dramski pisac i dramaturg iz Tuzle Nijaz Alispahić, legendarno ime bh. dramske književnosti - kazao je Džafić.

On je najavio kako će, u okviru pratećeg programa, na Maloj sceni BNP-a “Žarko Mijatović” u subotu u 18.00 sati, pod sloganom “Riječ ima dramatičar Nijaz Alispahić”, zajedno s dramaturginjom Nedžmom Čizmom, voditi razgovor s Alispahićem.

- Funkcije festivala su, između ostalog, pravljenje svojevrsne mreže saradnje između pozorišta iz različitih gradova, teritorija, država - nekada i različitih kontinenata. U svakom slučaju, mi se jako veselimo ponovo susretima sa našim kolegama iz pozorišta BiH i iz drugih pozorišta, čije su predstave selektovane za ovogodišnji festival. To su pozorišta iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Srbije. Ono što još moram napomenuti je da, nakon 19. festivala bh. drame, koji je u cjelosti organiziran putem društvenih mreža i našeg zvaničnog yootube kanala - BNP Zenica, prošlogodišnji, koristeći iskustva 19. festivala, dijelom je bio organiziran klasično. Dakle, sa igranjem predstava takmičarskog programa u BNP-u, a prateći je program sniman. Ovogodišnji festival, u cjelosti ponovo ide uživo - istakao je direktor Festivala i BNP-a Miroljub Mijatović.

Festival ove godine sarađuje s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zenici, Gradskom bibliotekom i Muzejom Grada Zenica te s Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. S obzirom da je prošlogodišnji festival održan u septembru, to znači da će BNP, u samo devet mjeseci, organizirati dva festivala, a što je dodatni napor.

- Prvenstveno je napor za BNP Zenica u finansijskom smislu. Moram napomenuti da svi javni pozivi i grantovi, na koje se oslanjaju svi festivali u BiH, raspisani tek prije 10-15 dana. Praksa je prethodnih godina bila da su raspisivani u februaru ili martu. Samo će jedna predstava biti izvedena van zgrade BNP-a, ali ona je dio pratećeg programa i realiziramo je u saradnji s Muzejom Grada Zenica. Predstava je, zapravo, monodrama u produkciji Kulturno-sportskog centra iz Bugojna; po tekstu Vahida Durakovića. U pitanju je monodrama “Prodavnica budućnosti”, koja će, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali, biti izvedena na Vrandučkoj tvrđavi u srijedu, 8. juna - najavio je Mijatović.

Predstava "Ništa nas ne smije iznenaditi", koja je nastala u kooprodukciji Pozorišta mladih iz Sarajeva i Festivala malih i eksperimentalnih scena u okviru MESS-a, koja će biti na program 8. juna, bila je selektirana za prošlogodišnji Festival.

Prošle godine nije i izvedena zbog problema s koronavirusom u glumačkom ansamblu pa će biti izvedena kao sedma predstava ovogodišnjeg Festivala. U takmičarskom program još su i predstave: “Da sam ptica”, Fiji grupa Zagreb (nedjelja, 5. juna); “Banjaluka”, Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka (ponedjeljak, 6. juna); “Crna ovca”, Kraljevačko pozorište iz Kraljeva (utorak, 7. juna); “Ništa nas ne smije iznenaditi”, Pozorište mladih Sarajevo (srijeda, 8. juna); “Kuća”, BNP Zenica (četvrtak, 9. juna); “Ljubičasto”, Kamerni teatar 55 Sarajevo (petak, 10. juna).

U čast nagrađenih, u subotu, 11. juna u 20.00 sati, kao dio pratećeg programa, bit će izvedena i opera “Telefon”, Narodnog pozorišta Sarajevo.

- Sve predstave takmičarskog programa počinju u 19.40 sati. Zašto u 19.40?! Pa zato što je to trenutak kada se kazaljke poklope, a kada se kazaljke poklope, zapravo, neko misli na nas i mislimo jedni na druge - istakao je Mijatović.

Moto ovogodišnjeg festivala je upravo "Mislimo jedni na druge, kao imperativ”.  

Festival bh. drame Zenica BNP Zenica