Predstavnički dom odobrio Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu

Predstavnički dom odobrio Prijedlog budžeta FBiH za 2023. godinu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je večeras Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu. Za Prijedlog budžeta glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Niko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta. Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Predstavnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Prihvaćeno 50 amandmana HDZ-a BiH i Osmorke

Rasprava o budžetu u Zastupničkom domu Federacije traje već drugi dan. Zastupnici su se danas izjašnjavali o svih 50 amandmana nove većine. Ranije je Vlada odbila svaki. Zastupnici su prihvatili 50 amandmana, ali se o budžetu još nije glasalo. Prije ovog glasanja premijer Federacije se...

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Predstavničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Federalna vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 mlijardi KM, za 1,1 milijardi KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji finansijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Predstavičkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtuelni, rezultirao i rastom budžeta.

Nakon što je Predstavnički dom odobrio Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu, većinom glasova je podržan i prateći akt, Prijedlog zakona o izvršenju tog budžeta. Nakon toga je ova prva sjednica u novom mandatu Doma okončana poslije dva dana rada.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH budžet proračun