Predstavnički dom odobrio pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Predstavnički dom odobrio pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u subotu paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson otkrio je plan o održavanju glasanja o četiri odvojena zakona o stranoj pomoći, kako bi se kasnije spojili u paket, što je izazvalo negodovanje pojedinih krajnje desničarskih republikanaca u tom domu.

Osim pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, četvrti zakon uključuje i druge prioritete nacionalne sigurnosti, uključujući moguću zabranu TikTok-a, odredbu za pomoć u plaćanju pomoći korištenjem zaplijenjene ruske imovine, te sankcije i druge mjere za suprotstavljanje Rusiji, Kini i Iranu.

Predstavnički dom je glasao za prijedlog zakona o efektivnoj zabrani TikToka u SAD-u, ako ga ne kupi američka kompanija. Za nacrt je glasalo 360 zastupnika, a 58 je bilo protiv.

Predstavnički dom je velikom većinom usvojio zakon o pružanju pomoći Tajvanu i indo-pacifičkim saveznicima, sa 385 za i 34 protiv.

Dom je usvojio i zakon o pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,8 milijardi dolara.

Usvajanjem tog zakona, demokrate su mahale ukrajinskim zastavama i skandirale "Ukrajina".

Konačno, Predstavnički dom je odobrio 26 milijardi dolara pomoći za Izrael sa 366 za i 58 glasova protiv.

Očekuje se da će Senat usvojiti paket sljedeće sedmice, nakon čega će ga predsjednik Joe Biden odobriti.

"Pozivam Senat da brzo pošalje ovaj paket na moj sto kako bih mogao da ga potpišem i da možemo brzo poslati oružje i opremu u Ukrajinu, kako bismo zadovoljili njihove hitne potrebe na bojnom polju", rekao je u Biden.

federalna.ba/AA

SAD Ukrajina Predstavnički dom Kongresa