Predstavnici 'Norveško-bosanske privredne komore' posjetili BPK Goražde

Predstavnici 'Norveško-bosanske privredne komore' posjetili BPK Goražde

Predstavnici "Norveško – bosanske privredne komore" koja djeluje na teritoriji BiH i Norveške, danas su boravili u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Tokom susreta sa predstavnicima kantonalnog ministarstva za privredu, Grada Goražde, Obrtničke komore I Udruženja poslodavaca, razgovarano je o mogućnostima saradnje.

Ministar za privredu BPK Haris Salković naglasio je da ovaj kanton ima izuzetno razvijenu industrijsku proizvodnju te je ovo bila prilika da se razmotre mogućnosti na koji način pomoći goraždanskim privrednicima da svoje proizvode plasiraju na norveško tržište, ali da se sagledaju i mogućnosti za dolazak investitora iz Norveške u BPK Goražde.

-Želimo da ponudimo projekte koji su njima možda interesantni za ulaganje, kao i da ponudimo podršku kada je riječ o prikupljanju neophodne dokumentacije koja bi trebala prethoditi realizaciji tih projekata - kazao je ministar Salković.

Predsjednik “Norveško-bosanske privredne komore” Ahmed Lindov napomenuo je da upravo komora služi kao kontakt firmama iz Norveške koje traže proizvođače u Bosni i Hercegovini, zbog čega je uslijedila današnja posjeta BPK Goražde, a nakon 11. Sarajevo Business Foruma.

-Tu smo da vidimo šta se ovdje proizvodi i šta bi to bilo interesantno za norveško tržište koje je zbog visokog životnog standarda jedno od trenutno najrazvijenijih u Evropi. Trenutno imamo dvije firme koje su nas kontaktirale prije dolaska na Business Forum 2022, za proizvode za koje znamo da se mogu proizvoditi u Goraždu i mi se nadamo da će naše firme iz Goražda biti konkurentne i da će moći krenuti s proizvodnjom i isporukom robe za norveško tržište -kazao je Lindov.

Danas je naglašeno da je zajednički interes svih sudionika sastanaka dovesti nove investicije u BPK Goražde kao i iznaći kupce za proizvođače sa ovog područja.

federalna.ba/Fena

Norveško – bosanska privredna komora BPK Goražde