Predstavljen zbornik 'Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika'

Predstavljen zbornik 'Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika'

Zbornik pod nazivom "Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika", koji je priredio Anto Zirdum, predstavljen je u utorak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Zirdum je naveo kako su u ovoj panorami poezije izabrane pjesme 120 pjesnika s po jednom pjesmom objavljenom u glasilima Društva, primarno u godišnjacima, a zatim i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije objavljenima u nakladi Napretka.

- Radi se o književnicima koji su članovi HKD-a Napredak, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanoj za književni život i razne projekte Društva. Treperava svjetlost je sintagma iz stiha jednog manje poznatog pjesnika, ali ona hoće kazati da su pjesnici ta posljednja svjetlost u ovoj našoj sumračnoj zbilji, odnosno bića koja održavaju svjetlost da se potpuno ne ugasi - kazao je Zirdum.

Književnica Anita Martinac ustvrdila je kako je priređivač imao težak posao odabrati 120 pjesama i 120 pjesnika.

- Na kraju knjige nalazi se abecedni popis svih književnika i suradnika HKD-a Napredak, njih ukupno 388. Interesantno je da se nakon tog popisa nalazi i jedna prazna stranica s crtama gdje možemo dopisati eventualno sve one za koje mislimo da ne dostaju, a ja bih tu odmah dodala ime mostarskog književnika Ive Kljajo koji spada u naraštaj prešućenih hrvatskih književnika koji je nestao 1945. godine - kazala je Martinac.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD-a Napredak Miroslav Landeka istaknuo je kako je zbornika

"Treperava svjetlost" još jedan u nizu naslova Napretkove nakladnička djelatnost, kojoj će Društvo i u budućnostnosti pridavati značajnu pažnju.

- Drago mi je da je HKD Napredak Mostar nakon Sarajeva i Tuzle domaćin večerašnje promocije ovog zbornika koji nam je na ponos cijelog Društva. Mi smo i kao Središnja uprava s financijskom potporom sudjelovali u ovom projektu. Od 2019. godine, otkada funkcionira Povjerenstvo za izdavaštvo i medije, bili smo nakladnici ili sunakladnici 30 projekata, neke poput ovoga s ponosom ističemo. Svjedoci ste da smo bili izdavači i monografije "Austrougarske utvrde u BiH", čime se Bosna i Hercegovina legitimirala, kao jedina iz bivše austrougarske monarhije uz Hrvatsku i Crnu Goru, koja ima popisane, opisane, poslikane sve utvrde koje još i danas postoje i one koje su nekada bile - kazao je Landeka.

O knjizi je govorio i tajnik mostarskog Napretka Ivan Vrljić.

federalna.ba/Fena

Treperava svjetlost - 120 Napretkovih pjesnika Mostar
Mostar aerozagađenje PM10 čestice
0 05.02.2023 10:38
Andrej Plenković Mostar HNS HNS BiH
0 04.02.2023 12:44
Marinko Slipac Mostar
0 03.02.2023 20:48