videoprilog Anela Kajtezovića (Federacija danas)

Predstavljen izgled novog objekta Doma zdravlja u Bihaću

Pobjednik javnog natječaja za idejno rješenje novog objekta Doma zdravlja u Bihaću prezentirao je Vladi Unsko-sanskog kantona kako bi trebala izgledati nova zgrada čija bi izgradnja trebala početi na ljeto. Podsjetimo, objekt u kojem se sada nalazi Dom zdravlja Bihać teško je oštećen u zemljotresu krajem 2020. godine.

Posljedice zemljotresa bile se razorne, a rekonstrukcija nemoguća, pa će na lokaciji pored ovog biti građen novi objekat - Dom zdravlja u Bihaću.

„To je jedan arhitektonski interesantan projekt, na jednoj jako dobroj i prometnoj lokaciji, uz devijaciju, ova nova cesta od Ripča prema Bosanskoj Krupi, devijacija pored Doma zdravlja, sa dva kružna toka, to će biti nova saobraćajnica, još nije završena. Jedan takav objekt sigurno će biti interesantan građanima, ukras grada Bihaća i ako bude funkcionalan, u što ne sumnjam, onda će to biti pravi pogodak“, kaže ministar građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK-a Adnan Alagić (NES).

Ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK-a Muris Halkić (NES) smatra kako su zadovoljeni svi oni kriteriji koje treba jedna takva ustanova da zadovoljava: „Sve su službe zadovoljene i kvadraturom i pozicijom, tako da mislim da će ovo biti jedan od boljih domova zdravlja, ako ne i najbolji - što se tiče idejnog i rasporeda prostorija unutar zgrade“.

Finansijska konstrukcija je skoro pa zatvorena, a u tome učestvuju tri nivoa vlasti. Federacija je dala tri miliona maraka, USK je isto toliko planirao budžetom za 2022. godinu, dok je Grad Bihać oslobodio investitora plaćanja taksi za građevinsku i urbanističku dozvolu. Sve što bude nedostajalo, kanton će namiriti budžetom u idućoj godini.

„Gruba procjena je oko osam miliona i 200 hiljada sa PDV-om za ovaj prostor od 6.306 kvadrata. Koliko će to u konačnici biti – znat će se kad se izradi glavni građevinski projekt i troškovnik“, navodi direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

Vlasnik parcele je Dom zdravlja Bihać, građevinska dozvola i urbanistička saglasnost trebale bi biti spremne do ljeta, kada bi mogla početi gradnja. Naši sagovornici tvrde, ako cijeli iznos bude spreman, svi radovi bi mogli biti završeni najkasnije za dvije godine.

federalna.ba

Bihać Dom zdravlja Bihać Dom zdravlja
biciklistički maraton Prijedor Kozarac Bihać Memorijalni centar Kamičani
0 19.07.2022 17:49