Predstavljanje knjige Saše Ibrulja o Veležu pred publikom u Mostaru

Predstavljanje knjige Saše Ibrulja o Veležu pred publikom u Mostaru

Predstavljanje knjige "Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih", čiji je autor novinar Saša Ibrulj, bit će održano u utorak, 17. maja, u Centru za kulturu Mostar u 19 sati.

Knjiga je to koja predstavlja retrospektivu rada Veleža kroz čitavu njegovu historiju, od preduslova i razloga za njegovo osnivanje u junu 1922., preko burnih 1920-ih i 1930-ih, Drugog svjetskog rata i uspona nakon njegovog završetka, zlatnih generacija koje su bile u vrhu jugoslavenskog fudbala, pa sve do ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, njihovih posljedica za klub, ali i uspona Rođenih u posljednjih nekoliko godina.

"Pokušao sam na jedno mjesto sakupiti sve ono što je važno u historiji ovog kluba i to staviti u kontekst historije Mostara i Bosne i Hercegovine, odnosno uporedog razvoja grada i kluba koji je iz njega izrastao", objašnjava autor Saša Ibrulj.

Za razliku od klasičnih monografija kojima se obilježavaju ovakve godišnjice, ovdje, kako je kazao, ne dominiraju fotografije, kojih uopće nema, niti statistički podaci, kojih ima mnogo ali zapravo služe kako bi ilustrovali ono najvažnije, a to je priča o razvoju kluba kroz različite vremenske epohe.

"O Veležu se oduvijek pisalo i govorilo jako puno, ali ono što me oduvijek mučilo je to što je, zbog objektivnih razloga i činjenice da je klupska arhiva uništavana više puta, klupska historija imala rupe i periode koji se gotovo nisu ni spominjali. Pokušao sam posvetiti jednaku pažnju, koliko je to bilo moguće, poznatim zlatnim generacijama koje su osvajale trofeje i igrale u Evropi, koliko i onima od prije Drugog svjetskog rata, po njegovom samom završetku ili nakon nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Individualne priče svakog igrača, svake generacije i svakog navijača jesu važne, i neke od njih su odavno poznate, ali su one za ovu knjigu važne isključivo jer stvaraju zajedničku priču, onu o Veležu", ističe Ibrulj.

Pored autora, na predstavljanju i otvorenoj panel diskusiji na temu "Velež; jučer, danas, sutra" sudjelovat će i legendarni fudbaler Veleža Džemal Hadžiabdić, povijesničar Dragan Markovina, književnik Marko Tomaš, te direktor FK Velež Džemil Šoše.

federalna.ba/Fena

Velež FK Velež Saša Ibrulj sport fudbal nogomet knjiga
sport Federalni radio
0 28.06.2022 23:04
sport
0 28.06.2022 20:19
sport Federalni radio
0 28.06.2022 17:13
Frenkie de Jong Manchester United fudbal
0 28.06.2022 14:31
Fiorentina Samuel Umtiti fudbal
0 28.06.2022 10:58