Predstava "Što na podu spavaš" na Festivalu TESZT u Temišvaru i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu
(Izvor: Fena/NPS)

Predstava "Što na podu spavaš" na Festivalu TESZT u Temišvaru i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu

Dramska predstava “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića, rađena u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića izvedena je na Međunarodnom festivalu TESZT u Temišvaru (Mađarska).

Festival TESZT je međunarodnog karaktera i ima za cilj da promoviše znanje o multikulturalizmu i informiše javnost o najnovijim pozorišnim djelima u regionu. Festival djeluje kao platforma za kulturnu razmjenu, ali i kao poziv na dijalog s umjetnicima i drugim stručnjacima u ovoj oblasti.

Također će predstava „Što na podu spavaš“ biti dio takmičarskog programa i na ovogodišnjem 68. Sterijinom pozorju, koje se od 26. maja do 3. juna održava u Novom Sadu, pod sloganom „Čovečnost – usponi i sunovrati“.

Festival će svečanom besjedom večeras, u petak , 26. maja, otvoriti reditelj i dobitnik Sterijine nagrade Jagoš Marković.

U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći uživati i u tri predstave u Međunarodnoj selekciji „Krugovi“, najavljeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

“Što na podu spavaš” je koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

federalna.ba/Fena

pozorišna predstava