Predsjedništvo Stranke za BiH predložilo kandidate za ministre u Vladi Federacije BiH
(Izvor: Fena/Press služba SBiH)

Predsjedništvo Stranke za BiH predložilo kandidate za ministre u Vladi Federacije BiH

Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj su razmatrana aktuelna politička pitanja.

Jedan od zaključaka je da bi potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH, prema kojoj bi uspostava vlasti u Federaciji BiH ovisila od skupština kantona, bilo neprihvatljivo za Stranku za BiH.

- Time bi se imenovanje Vlade FBiH prepustilo volji zastupnika određenih kantona, što dovodi pod upitnik smisao postojanja entitetskog nivoa vlasti. Kantoni su već predstavljeni u domovima naroda pa bi takva eventualna odluka još više zabetonirala etničku segregaciju koja je protivna evropskim vrijednostima. Dio zaključka je da je i sadašnji sistem dao preveliku moć domovima naroda, tj. kantonima, što je potrebno pojednostaviti kako bi se približili principima istinske demokratije - saopćeno je iz Stranke za BiH.

Imenovano je i Povjereništvo Stranke za BiH u Živinicama od 15 članova, na čijem čelu se nalazi Elmir Krivalić, nakon što stari saziv nije konsultovao Predsjedništvo SBiH oko ulaska u koalicione odnose sa drugim političkim subjektima.

Došlo je do promjene i u sastavu Predsjedništva Stranke gdje su novi članovi Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović i Nedžad Mahmutović.

Predloženi su kandidati za ministre u Vladi Federacije BiH. Kandidat za ministra u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je Hasan Handžić, koji je više puta nagrađivan kao pripadnik Armije BiH, dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i ratni vojni invalid.

Kandidat za ministra u Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva je Adis Bubalo. Bubalo je dugi niz godina obavljao rukovodeće poslove u JP  Elektroprivreda BIH, d.d Sarajevo, Podružnica Hidroelektrane na Neretvi, Jablanica. U toku rada učestvovao je u mnogim velikim projektima rekonstrukcija i modernizacije postojećih hidroelektrana. Na mašinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" angažovan je kao vanjski saradnik.

federalna.ba/Fena

Stranka za BiH
Vlada FBiH Ramo Isak saobraćajna nesreća Narodni evropski savez Stranka za BiH
0 27.04.2023 20:51
Osmorka Trojka Refik Lendo Lidija Bradara Narodni evropski savez Stranka za BiH
0 25.04.2023 19:56
NES Stranka za BiH amandmani na Ustav FBiH
0 20.04.2023 11:59
Stranka za BiH Narodni evropski savez HDZ 1990 HNP
0 19.04.2023 17:42