Predsjednik Skupštine Crne Gore: Rezolucija ujedinila srpski narod, vratićemo trobojku, srpski jezik

Predsjednik Skupštine Crne Gore: Rezolucija ujedinila srpski narod, vratićemo trobojku, srpski jezik

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je danas izjavio da je "rezolucija Njemačke i Ruande o Srebrenici", izglasana u četvrtak u UN, "ujedinila srpski narod uzdignuta čela u nastavljanju borbe za svoja prava".

On je u saopštenju ocijenio da je Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici podijelila svijet jer je "od 193 države-članice UN za nju glasalo samo nešto više od 40 odsto država".

Mandić je u saopštenju koje je dostavila stranka Nova srpska demokratija ocijenio da je time "poslata jasna poruka" predlagačima Rezolucije.

"Vi ste izbrojali glasove u sali, ali ste protiv sebe okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju. Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova nego ste se legitimisali kao manjina" - napisao je Mandić.

Dodao je da "čak i u samoj sali Generalne skupštine UN u Njujorku, gdje nisu bile prisutne sve države, Rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo".

Međutim, "ono što je sigurno uradila, jeste da je oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su nam najbliže, dovela na najniži mogući nivo".

Mandić je poručio da je ta Rezolucija "dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi" i pokazala da "srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se sigurno suočavati čovječanstvo".

"Uzdignuta čela nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu" - najavio je on.

Mandić je napisao da "Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada".

Najavio je da će "državljanstvo steći svi koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda".

Napisao je i da će "historijska trobojka zakonom biti vraćena na mjesto koje joj pripada" i da "Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih".

Na plenarnom sastanku Generalne skupštine UN u četvrtak je prihvaćena Rezolucija o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici. Za Rezoluciju su glasali predstavnici 84 države, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68.

Za nju je glasala i Crna Gora koju je Mandić kritikovao što je to učinila "uprkos stavu brojnih političkih predstavnika i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve".

federalna.ba/Beta

Andrija Mandić
svesrpski sabor Elmedin Konaković Andrija Mandić protestna nota
0 11.06.2024 16:57
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33
Andrija Mandić Crna Gora
0 03.11.2023 11:55
Andrija Mandić Crna Gora
0 30.10.2023 18:30