Predsjednik Raisi i ministar Abdollahian poginuli u helikopterskoj nesreći

Iranska državna televizija objavila je da su predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian poginuli u helikopterskoj nesreći.

Nema znakova života na lokaciji nesreće helikoptera koji je prevozio predsjednika Irana Ebrahima Raisija i delegaciju, objavila je ranije jutros iranska državna televizija nakon što je lokacija otkrivena uz pomoć bespilotne letjelice Akinci.

Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je jučer "tvrdo sletio“ zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

Zamjenik guvernera Istočnog Azerbejdžana Jabbarali Zakiri izjavio je da su dva od tri helikoptera u Raisijevom konvoju sletjela, dok se jedan srušio.

Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.

Zbog teških vremenskih uslova na terenu Iran je zatražio pomoć Turske u okviru koje je poslana i bespilotna letjelica Akinci, koja se nakon pronalska olupine helikoptera vratila redovnim zadacima.

-Političko putovanje iranskog predsjednika Ebrahima Raisija-

Poznat kao pravnik i vjerska ličnost, iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je u nedjelju poginuo u helikopterskoj nesreći, rođen je 14. decembra 1960. godine u Mashhadu.

Bivši šef pravosuđa, Raisi je bio osmi predsjednik Irana. Bivši tužitelj i sudac izabran je 2021. godine na mjesto predsjednika.

Nakon Iranske revolucije 1979. godine, započeo je karijeru tužioca 1981. Brzo se uzdigavši ​​na svom položaju, Raisi je sa 25 godina postao zamjenik glavnog tužioca Teherana.

Bio je dio četveročlanog komiteta koji je, prema instrukcijama iranskog revolucionarnog vođe ajatolaha Ruhollaha Homeinija, izrekao smrtne kazne za protivnike režima zatvorene 1988. godine.

Nakon Homeinijeve smrti i za vrijeme Ali Khameneijevog mandata, Raisi je brzo napredovao na pozicijama. Bio je glavni tužilac Teherana od 1989. do 1994. godine.

Godine 1994. Raisi je imenovan za šefa Organizacije državnog inspektorata, a na toj funkciji je bio deset godina.

Raisi je 2004. godine imenovan za prvog zamjenika načelnika pravosuđa. Kasnije je postao iranski državni tužilac 2014, a Khamenei ga je 2016. imenovao za šefa svetišta i fondacije Imama Reze u Mashhadu.

Raisi se kandidovao i na predsjedničkim izborima održanim 19. maja 2017. godine, ali je izgubio od tada aktuelnog predsjednika Hassana Rouhanija.

Nakon što je Khamenei razriješio ajatolaha Amolija Larijanija sa pozicije šefa pravosuđa i imenovao ga za šefa Vijeća za procjenu ekspeditivnosti, Raisi je preuzeo upražnjeno mjesto šefa pravosuđa u martu 2019. godine.

Na predsjedničkim izborima održanim 18. juna 2021. godine Raisi je pobijedio velikom razlikom, osiguravši 62 posto glasova, čime je postao osmi predsjednik Irana.

-Ko je bio iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian-

Hossein Amir-Abdollahian, poznat po svojoj konzervativnoj poziciji, postao je iranski ministar vanjskih poslova u augustu 2021. godine, nakon Mohammada Javada Zarifa, čiji je zamjenik bio tri godine.

Amir-Abdollahian rođen je 1964. godine, a diplomirao je međunarodne odnose na Univerzitetu u Teheranu 1991.

Poznavao je perzijski, arapski i engleski jezik. Bio je ambasador u Bahreinu za vrijeme mandata predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.

Amir-Abdollahian je kasnije bio zamjenik ministra vanjskih poslova za arapska i afrička pitanja tokom mandata i Ahmadinejada i Hassana Rouhanija.

Prije nego što je postao ministar vanjskih poslova, bio je na poziciji specijalnog pomoćnika za međunarodne odnose predsjednika parlamenta Mohammada Baghera Ghalibafa.

Tokom njegovog mandata na mjestu ministra vanjskih poslova, Iran i Saudijska Arabija dogovorili su se da obnove diplomatske odnose i ponovo otvore ambasade u martu 2023. nakon sedam godina tenzija između dvije zemlje.

federalna.ba/AA

helikopter nesreća Ebrahim Raisi