Predsjednik Poljske spreman na novu "željeznu zavjesu" kako bi Rusiju držao podalje
(Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Predsjednik Poljske spreman na novu "željeznu zavjesu" kako bi Rusiju držao podalje

Predsjednik Poljske Andrzej Duda izjavio je u četvrtak da je spreman podići novu "željeznu zavjesu" kako bi držao Rusiju podalje.

"Spreman sam da se željezna zavjesa ponovo podigne, ako budem morao da se nosim sa agresivnom državom preko istočne granice koja želi da ubije svoje susjede, da im uzme zemlju i da im oduzme slobodu", rekao je Duda u glavnom gradu Latvije Rigi, gdje je razgovarao s latvijskim kolegom Egilsom Levitsom.

Naglasio je da će Poljska učiniti sve da spriječi rat u Evropi i da stoga poboljšava svoje vojne sposobnosti odvraćanja.

"Danas je pravi cilj ruskih lidera, a prije svega Vladimira Putina, da ponovo uspostavi Rusko carstvo. Mi smo protiv ovog rata i učinićemo sve da ga držimo dalje od naših vrata", rekao je Duda, prenijela je Poljska novinska agencija.

Izjavio je da je ruski rat protiv Ukrajine izazvao značajne promjene u načinu na koji mnogi ljudi gledaju na svijet, posebno u pogledu sigurnosti i budućnosti.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je u ponedjeljak da Poljska ove godine planira povećati svoju potrošnju za odbranu na četiri posto svog bruto domaćeg proizvoda.

Poljska je posljednjih godina potpisala niz ugovora o naoružavanju kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti, uključujući nabavku samohodnih haubica, tenkova, naprednih raketnih sistema, ratnih aviona iz SAD-a i Južne Koreje i turskih TB-2 Bayraktar dronova.

federalna.ba/AA

Poljska
Poljska Vladimir Putin
0 17.03.2023 21:55
Poljska Ukrajina izbjeglice
0 01.03.2023 17:13
tenkovi Leopard 2 Ukrajina Poljska
0 24.02.2023 13:51
Joe Biden Poljska
0 21.02.2023 18:24