Predsjednik Pakistana odlikovao reisul-ulemu Kavazovića

Predsjednik Pakistana odlikovao reisul-ulemu Kavazovića

Na svečanoj ceremoniji povodom Dana nezavisnosti Islamske Republike Pakistan predsjednik Pakistana Nj.E. Asif Ali Zardari uručio je reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću državni orden Sitara-i-Quaid-i-Azam (Zvijezda izvrsnosti u liderstvu), jedno od najviših civilnih priznanja, javlja agencija MINA.

U obrazloženju se navodi da je reisul-ulema Kavazović, između ostalog, imao i proaktivnu ulogu u pružanju pomoći žrtvama poplava koje su zadesile Pakistan 2022. godine, te da svojih ukupnim angažmanom u promociji globalnog mira, solidarnosti i razumijevanja ima međunarodno priznatu ulogu koja inspiriše druge lidere.

Ovim povodom reisul-ulema Kavazović je izjavio kako je počastvovan ovim priznanjem koje još jednom dokazuje čvrste veze dvije države i dva bratska naroda.

Također je kazao da ovo priznanje, prije svega, smatra priznanjem čitavoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i svim njenim članovima koji su toliko puta dosad pokazali svoju spremnost da se solidarišu sa onima kojima je pomoć potrebna bilo gdje u svijetu, a naročito sa bratskim narodom kakav je onaj pakistanski, čiju pomoć tokom agresije na našu zemlju nećemo zaboraviti.

Priznanje i orden Sitara-i-Quaid-i-Azam je jedno od najvećih civilnih priznanja koje se dodjeljuje za posebne zasluge i doprinos državi Pakistan.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je nakon zemljotresa i poplava 2022. godine doprinosima svojih članova pružila organizovanu pomoć narodu Pakistana.

Reisul-ulema Kavazović sa saradnicima boravi u službenoj posjeti Pakistanu, gdje je imao više službenih sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima vjerskog i akademskog života u ovoj zemlji, navodi MINA.

federalna.ba/Fena

Husein Kavazović