Predsjednik Nikaragve Ortega: Katolička crkva savršena diktatura i tiranija
(Izvor: BBC)

Predsjednik Nikaragve Ortega: Katolička crkva savršena diktatura i tiranija

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega izjavio je sinoć da je Katolička crkva “savršena diktatura“ jer ne dozvoljava većini katolika da biraju papu i ostale vjerske vlasti.

Ortega je u obraćanju naciji na državnoj televiziji kazao da je u Katoličkoj crkvi sve nametnuto i da je to ”savršena diktatura i savršena tiranija”.

“Ko bira svećenike, ko bira biskupe, ko bira papu, kardinale. Ako hoće da budu demokratski, trebalo bi da počnu da biraju papu, kardinale, biskupe“, rekao je Ortega.

Konfrontacija između Katoličke crkve i Vlade Nikaragve intenzivirane su nakon prošlomjesečnog hapšenja i izricanja kućnog pritvora biskupu Rolandu Alvarezu, koji je bio vrlo kritičan prema predsjedniku Ortegi.

Vlasti Nikaragve saopćile su da je Alvarez uhapšen jer je učestvovao u destabilizirajućim i provokativnim aktivnostima.

Devet katoličkih svećenika je u pritvoru u Nikaragvi, još jedan je u kućnom pritvoru, a mnogi pripadnici klera pobjegli su iz te zemlje kako bi izbjegli hapšenje zbog dizanja glasa protiv vlade koju nazivaju autoritarnom. Katolička zajednica u Nikaragvi osudila je kršenje ljudskih prava, vjerski progon i zloupotrebu moći od strane Ortege i njegove supruge, potpredsjednice Rosario Murillo.

Nikaragva je poprište političke i društvene krize od aprila 2018. godine, pogoršanu predsjedničkim izborima za koje je međunarodna zajednica kazala da nisu bili ni slobodni, ni pošteni.

Više od 40 Orteginih protivnika uhapsile su vladine sigurnosne snage nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Situaciju u Nikaragvi komentirao je ranije i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

“Želio bih izraziti svoje uvjerenje i nadu da, kroz otvoreni i iskreni dijalog, možemo nastaviti iznalaziti osnovu za poštovan i miran suživot“, rekao je papa Franjo.

federalna.ba/AA
Nikaragva crkva