Predsjednik Italije: Bez Zapadnog Balkana ujedinjenje Evrope nepotpuno
(Izvor: AA)

Predsjednik Italije: Bez Zapadnog Balkana ujedinjenje Evrope nepotpuno

Predsjednik Italije Sergio Mattarella izjavio je u četvrtak u Tirani da je bez Zapadnog Balkana evropski kontinent nepotpun.

Mattarella je sinoć doputovao u zvaničnu posjetu Albaniji u okviru koje se u četvrtak sastao s albanskim predsjednikom Bajramom Begajem i drugim zvaničnicima.

Predsjednik Italije je na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim kolegom istakao da je budućnost Albanije u Evropskoj uniji i da je zajednički cilj da se obezbijedi veza između EU-a i Zapadnog Balkana.

"Znamo da je budućnost Albanije u Evropi i da bez Zapadnog Balkana ujedinjenje kontinenta ne bi bilo potpuno", istakao je Mattarella.

Naglasio je da je strateško partnerstvo Italije i Albanije snažno i u ekonomskom smislu i da je ekonomska razmjena između dviju zemalja "veoma jaka".

"Odnos između Italije i Albanije raste i dodatno se njeguje velikim prisustvom albanske zajednice u Italiji i italijanske zajednice u Albaniji. To su odnosi koji nas povezuju uz naše članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi i nadam se da će nas vrlo ubrzo povezivati i naša zajednička pripadnost Evropskoj uniji”, rekao je Mattarella.

Albanski predsjednik Begaj je poručio da Albanija i Italija njeguju vjekovima stabilne veze zahvaljujući geografskoj, istorijskoj, kulturnoj, duhovnoj i ljudskoj bliskosti.

"Na svom euroatlantskom putu, Albanija je imala sreće što je u Italiji našla dragog prijatelja i bespoštednog zagovornika integracijskih napora. Zahvalni smo što je italijanska vanjska politika godinama, kao svoj prioritet, definisala integraciju Zapadnog Balkana, ostavši nepokolebljivi u politici širenja Evropske unije”, kazao je Begaj.

U okviru današnje posjete Mattarela se sastao i s albanskim premijerom Edijem Ramom, a planirani su susreti i sa brojnim drugim zvaničnicima Albanije.

federalna.ba/AA

Sergio Mattarella Albanija Italija
Željko Komšić Andreo Cascone Marco Di Ruzza Italija Predsjedništvo BiH
0 08.12.2022 16:37
Italija sukobi desničari antifašisti
0 05.12.2022 09:11
Denis Bećirović Marco Di Ruzza Italija BiH
0 02.12.2022 18:25
Italija Grčka diplomatija
0 02.12.2022 12:02
Albanija nezavisnost
0 28.11.2022 12:44
Ischia Italija klizište
0 27.11.2022 21:26