Predsjednici Rusije i SAD-a osudili atentat na slovačkog premijera
(Izvor: Sky News)

Predsjednici Rusije i SAD-a osudili atentat na slovačkog premijera

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Joe Biden osudili su danas atentat na slovačkog premijera Roberta Fica i poželjeli mu brz oporavak lideru koji je hospitalizovan nakon što je ranjen hicima iz vatrenog oružja.

Putin je u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja napisao da je ogorčen zbog "monstruznog zločina", prenosi TASS.

"Poznajem Roberta Fica kao hrabrog i čovjeka punog, zaista se nadam da će mu ovi kvaliteti pomoći da izdrži ovu tešku situaciju. Želim mu brz oporavak", napisao je ruski lider.

Sjedinjene Američke Države osuđuju napad na slovačkog premijera, kazao je američki predsjednik Biden i poručio da je njihova ambasada spremna da pomogne vladi Slovačke.

Biden je, u izjavi objavljenoj na sajtu State Departmenta, naveo da je uznemiren vijestima.

"Prva dama SAD-a i ja se molimo za njegov brz oporavak, a naše su misli s njegovom porodicom i narodom Slovačke. Osuđujemo taj užasan čin nasilja", kazao je Biden.

Policija je identifikovala 71-godišnjieg J.C. iz Levica koji je iz pištolja, koji je legalno posjedovao, pucao na premijera Slovačke Roberta Fica koji je kolima prevezen u bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u Banjsku Bistricu i čije je zdravstveno stanje kritično. Napadača je policija privela odmah nakon napada, a slovački mediji izvještavaju da je uzviknuo "Robo, dođi ovamo!" prije nego što je pucao na Fica, koji je prišao građanima poslije sjednice vlade u gradu Handlovi, 150 kilometara od Bratislave.

Slučaj je preuzela Nacionalna kriminalistička agencija.

federalna.ba/Beta

Robert Fico Slovačka
Robert Fico Slovačka
0 19.05.2024 13:49
Denis Bećirović Robert Fico atentat prijetnje smrću
0 17.05.2024 22:00
Robert Fico atentat životna opasnost Slovačka
0 16.05.2024 08:14
Robert Fico Slovačka
0 15.05.2024 21:05