Predsjednica slovenskog Državnog zbora protiv "reality showa" u parlamentu

Predsjednica slovenskog Državnog zbora protiv "reality showa" u parlamentu

Nova predsjednica slovenskog Državnog zbora Urška Klakočar Zupančič izjavila je da će sjednice parlamenta voditi tako da one ne podsjećaju na televizijski "reality show", obuzdavajući temperamentnije kolege u neprimjerenim nastupima ili kršenju procedure.

"Djelovat ću kao prva među jednakima i saslušati svakog, ali ću nastupiti oštro kad bude trebalo. Svi zastupnici moraju biti svjesni da su na svom mjestu zbog ljudi koji su ih izabrali, a ne zato da u parlamentu izvode reality show", kazala je 44-godišnja diplomirana pravnica i bivša sutkinja, prva žena na mjestu predsjednice parlamenta od uspostave demokracije u Sloveniji.

Ona je članica Pokreta sloboda budućeg premijera Roberta Goloba, ali kaže da će postupati bez stranačkih preferencija kad je riječ o zastupnicima, od kojih očekuje poštovanje procedure i međusobno uvažavanje bez uvreda i međusobnih neproduktivnih obračuna.

Slovenski parlament u srijedu počinje svoju prvu redovnu sjednicu, uz pokušaje nove parlamentarne oporbe u koju ulaze stranke dosadašnje koalicije Janeza Janše da blokira parlamentarni rad većine. One su u parlamentarni postupak prije vladajućih uložile 30-ak novih zakonskih prijedloga, što bi po ocjenama nekih promatrača moglo za koji mjesec odgoditi zakonske promjene koje je na raznim područjima planirala buduća Golobova vlada.

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Klakočar Zupančič je kazala da jednako kao i predsjendik njene stranke i budući premijer smatra da se radi o "infantilnom" potezu nove oporbe, te da su je potezi odlazeće vlade i do sada jako smetali, osobito njeno zadiranje u ljudska prava, te korištenje situacije s pandemijom covida-19 u političke svrhe.

"U zadnje dvije godine smo se naučili kamo nas sve može odvesti nepoštivanje drugih i niska razina komunikacije", kazala je nova predsjednica slovenskog parlamenta, dodavši kako će izricati opomene za disciplinske prekršaje i kršenje procedure, ali i dopuštati da se izraze kritična mišljenja na račun vladajuće većine.

U više medijskih nastupa pred prvu sjednicu koju će voditi, ona je rekla da parlamentarni nastupi mogu biti oštri, ali trebaju biti argumentirani, ali ne i uvredljivi, te da će kolegama u parlamentu savjetovati da u polemičkim situacijama kritiziraju djela, a ne osobe, poštuju ljudsko dostojanstvo, a uvažavanje kolega pokažu i time što će ih pristojno saslušati.

"Time možemo izbjeći mnoge konflikte", rekla je Klakočar Zupančič.

Parlament bi o Robertu Golobu, predsjedniku Pokreta sloboda - stranke koja je na izborima 24. travnja dobila najviše glasova i 41 mandat u novom sastavu 90-članskog Državnog zbora, kao najvjerojatnijem mandataru za sastav nove vlade trebao glasovati idućeg tjedna, vjerojatno u srijedu.

federalna.ba/Fena

predsjednica Državni zbor Slovenija
Janez Jansa RTV pretplata Slovenija
0 28.06.2022 08:50
Luka Dončić NBA košarka Slovenija
0 24.06.2022 10:39
Slovenija BiH status kandidata
0 23.06.2022 10:07
Vijeće EU za vanjske poslove Slovenija BiH
0 20.06.2022 11:59
Robert Golob Slovenija status kandidata BiH
0 17.06.2022 15:57
Slovenija političar promjena stranaka
0 15.06.2022 12:20