Predsjedavajući OSCE-a objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na sjeveru Kosova
(Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Predsjedavajući OSCE-a objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na sjeveru Kosova

Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani objavio je danas plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na sjeveru Kosova.

"Taj plan ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na sjeveru Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Kao prvi korak plan predviđa da Kosovo i Srbija reafirmišu svoju posvećenost osnovnom sporazumu i Ohridskom dogovoru.

Drugo, Kosovo treba da povuče svoje specijalne policijske snage, a Srbija da smanji borbenu gotovost svojih oružanih snaga.

Treće, kosovskoj policiji treba omogućiti da zajedno sa snagama Kfora i Eulexa, kako se navodi, "u potpunosti brine o redu i sigurnosti zemlje".

Četvrto, treba otkazati proteste i staviti u funkciju općinske funkcije i usluge za normalno funkcionisanje društvenog života, a istovremeno omogućiti pristup zaposlenima u općine.

Peti korak u planu Bujara Osmanija je da gradonačelnici podnesu ostavke do ljeta ove godine, otvarajući put za vanredne općinske izbore.

Šesti korak je da vanredni općinski izbori budu održani ove godine.

Sedmi korak, OSCE će podržati izborni proces, kroz tehničku podršku kosovskim vlastima koje će organizovati izbore, čime će ojačati povjerenje među zajednicama.

Osmi korak, OSCE će angažovati mlade u programe i procese pomirenja.

Deveti korak, OSCE će "staviti na raspolaganje svoje kapacitete za podršku implementaciji u dobroj volji odredbi koje su dvije strane dogovorile i produžavanju dijaloga".
federalna.ba/Beta

Kosovo Bujar Osmani