videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Predmeti ratnih zločina - statistika je bolja nego prethodne godine

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine jedna od važnijih tačaka je razmatranje izvještaja o procesiranju predmeta ratnih zločina pred tužilaštvima i sudovima u našoj zemlji tokom prošle godine. Statistika je, poručuje predsjednik Vijeća, bolja nego prethodne godine. Ipak, zadovoljstva nema, jer je više od 40 posto optuženih nedostupno organima gonjenja, a sigurni unutar granica susjednih država.

Za predmete ratnih zločina čiji su počinitelji nepoznati, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija pretpostavlja da će ostati neriješeni. Ove godine statistika zadovoljavajuća, ali u suštini poručuje da za zadovoljstvo mjesta nema: “Greška je što se ranije nije ušlo u proces spuštanja manje složenih predmeta na niže nivoe, na entitetske sudove, izgubilo se tu dosta vremena. Tužilaštvo BiH taj postupak nije blagovremeno iniciralo, to je urađeno zadnje dvije i po tri godine”.

Od 395 predmeta ratnih zločina čiji su počinitelji poznati, 152 su za sada nerješiva zbog nedostupnosti počinitelja. Pred Tužilaštvom BiH ukupno je 281 neriješen predmet, a više od 300 osoba obuhvaćenih optužnicom je nedostupno. Od toga je samo 20% osoba obuhvaćeno potjernicom. Rješenja predsjednik VSTV-a BiH vidi u saradnji država posredstvom glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za Jugoslaviju Sergea Brammertza. U to Lagumdžija sumnja. Ipak, drugi modalitet je da se krivično gonjenje ustupi susjednim državama.

“Zato je potrebna saglasnost žrtava koju na prijedlog tužilaštva donosi sud kod koga se premet u toj fazi nalazi. Dio strahova koje imaju, da ne žele tamo putovati, to se može prevazići svjedočenjem putem videolinka. Oni imaju još određenih zadrški o pitanju načina vođenja i svega drugog u susjednim državama, ali ja u to ne bih ulazio”, ističe Lagumdžija.

Ni revidirana državna strategija o radu pravosuđa neće biti završena u predviđenom roku, odnosno do kraja ove godine. Vijeće ministara BiH pokrenulo je proceduru o ponovnom pokretanju procedure za formiranje nadzornog tijela te se u VSTV-u nadaju da će sada cjelokupna procedura biti privedena kraju.

federalna.ba

VSTV BiH Halil Lagumdžija ratni zločini
Janja presuda ratni zločini
0 06.06.2023 09:59
Bradina ratni zločini ratni zločin godišnjica
0 25.05.2023 18:02
VSTV BiH Halil Lagumdžija
0 24.05.2023 12:24
Branko Perić VSTV BiH
0 12.05.2023 19:16
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine VSTV BiH
0 11.05.2023 17:44