videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Predmeti ratnih zločina - statistika je bolja nego prethodne godine

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine jedna od važnijih tačaka je razmatranje izvještaja o procesiranju predmeta ratnih zločina pred tužilaštvima i sudovima u našoj zemlji tokom prošle godine. Statistika je, poručuje predsjednik Vijeća, bolja nego prethodne godine. Ipak, zadovoljstva nema, jer je više od 40 posto optuženih nedostupno organima gonjenja, a sigurni unutar granica susjednih država.

Za predmete ratnih zločina čiji su počinitelji nepoznati, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija pretpostavlja da će ostati neriješeni. Ove godine statistika zadovoljavajuća, ali u suštini poručuje da za zadovoljstvo mjesta nema: “Greška je što se ranije nije ušlo u proces spuštanja manje složenih predmeta na niže nivoe, na entitetske sudove, izgubilo se tu dosta vremena. Tužilaštvo BiH taj postupak nije blagovremeno iniciralo, to je urađeno zadnje dvije i po tri godine”.

Od 395 predmeta ratnih zločina čiji su počinitelji poznati, 152 su za sada nerješiva zbog nedostupnosti počinitelja. Pred Tužilaštvom BiH ukupno je 281 neriješen predmet, a više od 300 osoba obuhvaćenih optužnicom je nedostupno. Od toga je samo 20% osoba obuhvaćeno potjernicom. Rješenja predsjednik VSTV-a BiH vidi u saradnji država posredstvom glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za Jugoslaviju Sergea Brammertza. U to Lagumdžija sumnja. Ipak, drugi modalitet je da se krivično gonjenje ustupi susjednim državama.

“Zato je potrebna saglasnost žrtava koju na prijedlog tužilaštva donosi sud kod koga se premet u toj fazi nalazi. Dio strahova koje imaju, da ne žele tamo putovati, to se može prevazići svjedočenjem putem videolinka. Oni imaju još određenih zadrški o pitanju načina vođenja i svega drugog u susjednim državama, ali ja u to ne bih ulazio”, ističe Lagumdžija.

Ni revidirana državna strategija o radu pravosuđa neće biti završena u predviđenom roku, odnosno do kraja ove godine. Vijeće ministara BiH pokrenulo je proceduru o ponovnom pokretanju procedure za formiranje nadzornog tijela te se u VSTV-u nadaju da će sada cjelokupna procedura biti privedena kraju.

federalna.ba

VSTV BiH Halil Lagumdžija ratni zločini
Vijeće UN-a za ljudska prava ratni zločini Pojas Gaze
0 05.04.2024 13:22
Dijana Kajmaković VSTV BiH suspendovana
0 03.04.2024 13:14
VSTV BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 30.03.2024 17:34
Lejla Numanović sutkinja disciplinski predmet VSTV BiH
0 26.03.2024 08:33
Tužilaštvo BiH ratni zločini VSTV BiH
0 22.03.2024 08:08