Predmet Delimustafić i ostali - Ročište ponovo nije održano
(Izvor: BIRN BiH)

Predmet Delimustafić i ostali - Ročište ponovo nije održano

U Kantonalnom sudu u Sarajevu ponovo nije počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima, optuženima za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala.

Nakon što se niko od optuženih niti advokata nije pojavio u sudu, Delimustafićev branilac Ifet Feraget je za Detektor potvrdio kako suđenje neće biti održano zbog zdravstvenog stanja optuženog Izeta Musića.

Kako tvrdi Feraget, početak suđenja se odgađa već šest godina, ali nikada nije bilo odgođeno zbog njegovog branjenika Delimustafića, koji se, prema njegovim riječima, uvijek uredno pojavljivao na sudu.

U tom predmetu optužnica je podignuta u oktobru 2017. godine, ali je početak suđenja odgađan zbog različitih razloga, od kojih je najčešći bio nedolazak zastupnika optuženih na zakazano ročište.

Prvooptuženom Delimustafiću se ovom optužnicom na teret stavlja da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavivši imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Uz Aliju Delimustafića i Musića, optužnicom su obuhvaćeni i Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapur, Enver Delimustafić, Samira Skorupan, Sead Hadžić, Zaim Spahović, Hamdija Habul, čiji je predmet pridružen u maju 2021. godine, te nekoliko pravnih lica.

Na teret im je stavljen organizovani kriminal, zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Nije poznat novi termin suđenja.

federalna.ba/Fena

Delimustafić i ostali odgađanje ročište
Delimustafić i ostali odugovlačenje sudski proces
0 29.03.2024 12:41
Haag ročište Izrael Palestina
0 19.02.2024 15:41
Milorad Dodik ročište
0 17.01.2024 13:42
Milorad Dodik suđenje nastavak suđenja ročište
0 17.01.2024 13:13