Predavanje u Brčkom: Potrebno da oboljeli od mišićne distrofije usvajaju nova znanja

Predavanje u Brčkom: Potrebno da oboljeli od mišićne distrofije usvajaju nova znanja

Liječenje mišićne distrofije i upoznavanje novih dijagnostičkih procedura tema je predavanja koje je danas organizivalo Udruženje distrofičara Brčko.

- S ciljem boljeg upoznavanja članova Udruženja distrofičari Brčko s mišićnom distrofijom i predstavljanja novih mogućnosti liječenja ove bolesti, organizovano je prvo predavanje u ovoj godini. Sva dosadašnja predavanja uveliko su koristila osobama oboljelim od mišićnih bolesti jer distrofija obuhvata još mnoge bolesti. Stoga je neophodno da konstantno osobe sa distrofijom usvajaju nova znanja - rekla je Enisa Rendić, predsjednica Udruženja.

Rendić kaže da, nažalost, još postoji određeni strah kod oboljelih iako učlanjenjem u Udruženje dobijaju mnoge prednosti i savjetodavnu podršku prilikom liječenja.

- Naše udruženje broji oko 40 članova, ali to nije pravi pokazatelj oboljelih u našem gradu. Još uvijek se mnogi boje u javnost  izaći sa ovom bolesti, ali tu prave velike greške i bolest dobija na prednosti, naročito kada se radi o djeci - dodala je Rendić.

Predavačica Vesna Railić, neurologinja u brčanskoj bolnici, kaže da iako su članovi Uudruženja prilično upoznati sa mišićnom distrofijom, ova predavanja više bi koristila mlađim osobama oboljelim od distrofije.

- Predavanja su izuzetno korisna, ali mnogo bi nam više značilo da sa distrofijom i posljedicama koje nosi upoznamo mlađe doktore i javnost jer još uvijek nema dovoljno razumijevanja za osobe sa distrofijom koje se svakodnevno susreću sa mnogim problemima - dodala je Railić.

federalna.ba/Fena

Brčko mišićna distrofija Udruženje distrofičara Brčko