videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Pred vlastima je najteži dio posla - formiranje Vlade FBiH

30 dana borbe za imenovanje nove Vlade Federacije je pred nama. Nakon što je CIK BiH donio Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora, čime je za predsjednicu izabrana Lidija Bradara, a Refik Lendo i Igor Stojanović za potpredsjednike Federacije, počeo je teći rok. Ipak, već na početku prepreka. Refik Lendo ostaje pri stavu kako neće dati saglasnost za novog premijera ukoliko to bude Nermin Nikšić. No, na ovakve tvrdnje čelnik HDZ-a Dragan Čović tvrdi da se neće osvrtati.

Čović: Vlada Federacije BiH u narednih 30 dana

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je, nakon posjete općini Ravno, da Vlada Federacije BiH biti formirana u narednih 30 dana.  Naglasio je da je koalicija njegove i stranaka predvođenih Trojkom stabilna. Prokomentarisao je i postupke potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, koji je već ra...

On od optimizma prepreke ni ne vidi. Nastavlja raditi dalje na formiranju Vlade, koja će, kako najavljuje, biti formirana u roku: “Mislim da će predsjednica FBiH već od ponedjeljka, kad istječe rok za žalbu, koji formalno moramo ispoštovati, krenuti u te procedure. Bit će i onih koji misle drugačije ali mi idemo dalje radi. Ja se ne osvrćem na gospodina Lendu ili bilo kojeg drugog gospodina. Danas svako ima pravo tražiti. Slično je bilo oko Vijeća ministara, sad je oko Vlade, iza toga će doći naši kantoni, isto ćemo razgovarati, ali mi idemo dalje”.

Dok jedni rješenje vide u razgovoru i političkom dogovoru, drugi priželjkuju novu intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta. A do imenovanja novog premijera - iako, čini se, neće biti lak put - procedure su jasne. Predsjednica Federacije Lidija Bradara na sto pred potpredsjednike mora staviti prijedlog za novog premijera Federacije te dobiti njihovu potvrdu i saglasnost. Iako je proces poznat, ishod sigurno nije. Potpredsjednik Federacije Igor Stojanović smatra da neće sve teći jednostavno i skladno. Problem vidi isključivo u stavu Refika Lende, a krajne rješenje u Schmidtovom potezu: “Sada je prema Ustavu potrebno obaviti kosultacije sa kandidatom za premijera i zajedno će taj kandidat sa predsjednicom i dva potpredsjednika usaglasiti i predložiti Vladu Federacije. Imamo problem – svi očekujemo da Lendo neće dati saglasnost na predloženi sastav Vlade koju predlaže Osmorka sa HDZ-om i nakon toga možemo ući u blokadu vlasti”.

Izostanak Lendinog potpisa mogao bi izbor nove Vlade dovesti u pat-poziciju. Tako bi svi putevi ka raspetljavanju komplikovane političke računice vodili u Ured visokog predstavnika. Opcija o kojoj najviše kruže glasine je potez Schmidta koji bi nametnuo jednokratnu odluku prema kojoj, u ovom izbornom ciklusu za izbor nove Vlade, ne bi bili potrebni potpisi predsjednika i oba potpredsjednika Federacije. Sklopiti sa sigurnošću sve kockice u slaganju buduće Vlade nije spremna ni predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić: “Najveća opasnost blokade vlasti jeste gospodin Lendo ako se ne pridruži ostatku rukovodstva u formiranju Vlade. Nije predviđeno šta u ovim slučajevima. Nešto će se morati riješiti, da li će to biti intervencija gospodina Schmidta ili nešto drugo”.

Dok je za Osmorku i HDZ Refik Lendo najveća prepreka ka preuzimanju vlasti u Federaciji, za njega je njihova politika brzopleta. Naglasio je da je SDA pobjednik ovih izbora i još jednom potvrdio svoj stav. Potpis na papir sa imenom Nikšića kao prijedlogom za novog premijera neće staviti. Tvrdi - rokovi ga ne dotiču, već kvalitetan dogovor u kojem SDA mora pripasti parče vlasti: “Ako ne budemo za 30 dana, onda ćemo za 2 mjeseca, za 3... Uglavnom, ja ih molim i očekujem da će za mjesec-dva shvatiti šta je realnost i objektivnost kad su u pitanju ovi izbori. Nešto prizivaju visokog predstavnika - mislim da ne treba da se miješa međunarodna zajednica”.

Dakle, vodeći se Čovićevom računicom već do 2. aprila trebali bismo imati formiranu novu Vladu Federacije. Za to vrijeme Osmorka i HDZ uvjereni su da će proces do tada biti završen, te da će Vladu Fadila Novalića zamijeniti novom Nermina Nikšića, a SDA i Refik Lendo ne posustaju od borbe za vlast i otimanja od puta koji vodi u opoziciju.

federalna.ba

Vlada FBiH Lidija Bradara Igor Stojanović Refik Lendo