javljanje Dijale Halilagić (Dnevnik 2)

USK: Pred poljoprivrednicima sanacija štete, propali brojni plastenici

U Unsko-sanskom kantonu se konačno stabiliziralo stanje s poplavama. Kiša je prestala padati, a voda se povukla. Ipak, ispred građana je novi problem s kojim se tek trebaju suočiti – sanacija šteta. Iako su prognoze nešto povoljnije, o narednim danima, kažu, nemaju vremena ni razmišljati.

Povlačenjem vode iz kuća i dvorišta strah se napokon smanjio. Uprkos tome, ostala je drama. Mještani najugroženijih bihaćkih naselja tek sad ne znaju odakle i kako početi. Šemso Memić je poljoprivrednik, a od njegova dva plastenika ostalo je samo blato.

Sve što je godinama gradio, za noć je nestalo. Da se nešto novo pokuša, kaže, kasno je, a već je i umoran.

„Propalo je samo sadnica vrijednosti preko 2.000 KM, sadnica u koje sam uložio lična sredstva. U trideset godina izdržimo nešto slično, ali ovo je u pet mjeseci – kratak period“, priča Šemso Memić.

Ništa bolje nije zadesilo ni porodicu Dedić. Gazda imanja Šefik Dedić kaže nam: zemlja je pod hipotekom, kredit za vratom, a staklenici – pod vodom.

Prema njegovim riječima, materijalna šteta je podnošljiva, ali duševna bol je neizdrživa. Svake godine, misle, bit će bolje pa se iz godine u godinu - ne predaju.

„Nisam klonuo duhom, a ni ovi moji momci koji rade, jer poljoprivrednik ne smije klonuti duhom. Onog momenta kad klone duhom, njegov posao je završen. Ali što je posao završen, završen je maltene i život“, dodaje Šefik.

Navikli su spašavati šta se spasiti može, a sad im se već čini da im svaki novi dan nosi novi problem.

„U krompiru se ovih dana očekuje i pojava plemenjače. Prinosi će od same vode biti umanjeni 30-40%, na dijelovima gdje voda nije potopila čitav usjev, a tamo gdje je voda potopila čitav usjev šteta je stopostotna“, ističe poljoprivrednik Elvis Dedić.

Kažu, nije se bez razloga u narodu uvijek govorilo da je njihov posao zapravo tvornica pod otvorenim nebom. Sve što se dešava u prirodi, svjesni su, poljoprivrednika ne može zaobići. Ipak, prirodi prkose.

federalna.ba

USK poplave šteta
Brazil poplave katastrofa
0 16.05.2024 08:45
Iran poplave stradali
0 16.05.2024 08:40
Brazil poplave poginuli šteta
0 13.05.2024 08:31
Inonezija lava poplave stradali
0 13.05.2024 08:07
Indonezija poplave
0 12.05.2024 13:30