videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 1)

Pozitivne na COVID i osobe u izolaciji boje se da neće moći glasati

Na području Tuzlanskog kantona u kućnoj izolaciji se nalazi 1.827 osoba, dok je pod zdravstvenim nadzorom njih 2.215. Hospitalizovanih pacijenata koji su pozitivni na koronavirus je 157. Svi oni će, prema uputstvima CIK-a, moći glasati. Međutim, praktično, mnogima bi moglo biti uskraćeno to pravo.

Sve je epidemiološke mjere, tvrde u Gradskoj izbornoj komisiji Tuzla, sutra će biti ispoštovane na svih 159 biračkih mjesta. Pravo glasa ima 111.707 glasača.

Međutim, još nije poznato da li će svi građani koji su pozitivni na koronavirus, a koji su hospitalizovani ili se nalaze u kućnoj izolaciji, moći glasati. Šest mobilnih kovid timova još nije formirano.

- Mobilne timove još nismo imenovali jer birači koji su pozitivni na virus COVID-19 do sutra na sam dan izbora do 9 sati mogu podnijeti zahtjev za glasanje putem posebnog mobilnog tima. U zavisnosti od toga koliko budemo zaprimili zahtjeva imenovat ćemo i mobilne timove - navodi Slađana Krajina, zamjenski predsjednik Gradske izborne komisije Tuzla.

Do danas je stiglo oko stotinu zahtjeva. Samo 70 su potpuni, oni koji ne posjeduju rješenje o izolaciji i pozitivni nalaz na covid test neće moći glasti. Zasad takvu mogućnost neće imati 147 pacijenata koji su hospitalizovani na UKC-u Tuzla.

- Niko iz Gradske uprave niti iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tuzla, niti bilo kojeg drugog na području TK-a nije podnio zahtjev niti se obratio nama da mu se obezbijedi pristup pacijentima koji su covid pozitivni - ističe Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Na te probleme konstatno upozoravaju i iz Koalcije "Pod lupom".

- Koalicija Pod lupom je i danas uputla jedan dopis CIK-u pošto nas zovu ljudi iz čitave BiH, boje se da neće moći iskoristiti svoje biračko pravo. Nemu nikakvog materjalnog dokaza. Vidjet ćemo šta će se uraditi. Ali se bojim da će veliki broj građana biti uskraćen da iskoristi to svoje pravo. A odgovornost je isključivo na institucijama ove države - naglašava Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalcije "Pod lupom".

Upozoravaju da državne institucije, bez obzira na sve probleme, moraju omogućiti da oko 33.000 građana koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom na području cijele države, ostvare svoje glasačko pravo.

federalna.ba

izbori koronavirus
Japan restrikcije koronavirus
0 28.09.2021 08:45
Kuba vakcina koronavirus
0 28.09.2021 08:28
pandemija koronavirus Covid19 Tuzlanski kanton vakcina vakcinacija cijepljenje cjepivo
0 27.09.2021 18:53
Zavod za javno zdravstvo FBiH respirator respiratori koronavirus
0 27.09.2021 17:45