Vatrogasci se i dalje bore s požarom u Austrothermu, nema povrijeđenih

Sve raspoložive službe za gašenje i spašavanje na području grada Bihaća i dalje pokušavaju staviti pod kontrolu požar u firmi Austrotherm. Šef Gradske civilne zaštite Edin Kulenović naglasio je kako je požar već sada donekle pod kontrolom, te da je najvažnije da nema povrijeđenih.

- Od sedam sati i 15 minuta borimo se sa ovim katastrofalnim požarom. Angažirane su apsolutno sve jedinice iz grada Bihaća, a u pomoć su nam pristigli i članovi Vatrogasne jedinice Cazin. Konkretno kada je u pitanju vatrena stihija, mogu reći da je situacija već donekle pod kontrolom. Očekujem kako će kroz nekoliko sati požar biti u potpunosti ugašen - kazao je Kulenović.

Stanovništvo svih okolnih naselja već je upozoreno da što manje vremena provodi na otvorenom, te im je onemogućeno zadržavanje u blizini zapaljenog kompleksa.

- Osnovna djelatnost ove firme je bila proizvodnja termo izolacije, konkretnije stiropora. Svima je onda jasno koliko to otežava situaciju vatrogascima, ali je uslovilo i jasno upozorenje građanima u svim okolnim gradskim naseljima. Jako je rano govoriti o bilo čemu, međutim sasvim je jasno da je materijalna šteta ogromna. Kompletan poslovni kompleks je bio zahvaćen vatrom - dodao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća.

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović potvrdio je i maksimalnu angažiranost raspoloživih policijskih timova.

- Od kako smo jutros telefonski obaviješteni, svi raspoloživi timovi su na terenu. Pomogli smo prilikom evakuacije zaposlenih, koji su u trenutku izbijanja požara bili u radnoj smjeni. Potpuno smo organizirali kontrolu pristupa objektu, kao i svih pristupnih puteva i okolnih saobraćajnica. Nemoguće je trenutno govoriti o uzrocima požara, s obzirom da se uviđajnim radnjama pristupa tek nakon što požar bude u potpunosti ugašen - riječi su glasnogovornika Policije USK.

Austrotherm je inače austrijska firma s bihaćkom adresom i zapošljava više od 50 radnika. Osnovna djelatnost je proizvodnja termoizolacionih ploča, a do sada je izuzetno uspješno poslovala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

federalna.ba/Fena

fabrika stiropora požar Bihać
požar Ljubuški Vašarovići
0 21.06.2022 10:54
Bihać sala za penjanje
0 20.06.2022 18:28
Kalendar ljetnih dešavanja u Bihaću Bihać turizam
0 17.06.2022 20:02
Široki Brijeg ekskurzija Zadar požar
0 16.06.2022 13:41