Povučena tužba za seksualni napad protiv Boba Dylana
(Izvor: EPA/DOMENECH CASTELLO)

Povučena tužba za seksualni napad protiv Boba Dylana

Žena koja je tužila američkog pjevača Boba Dylana tvrdeći da ju je seksualno napao prije gotovo 60 godina, povukla je tužbu, izjavio je danas advokat čuvenog muzičara.

"Slučaj je okončan... Sretni smo što se podnosilac tužbe odrekao simulacije pravde", izjavio je Dylanov advokat Orin Snyder ocijenivši skandaloznim da je takav slučaj uopšte postojao. Prije ovosedmičnog ročišta u njujorškom sudu, Dylanov advokat je naveo da postoje mailovi koji pokazuju "nedoslednost" tužbe i dodao da je žena uklonila dokaze koji bi je diskreditovali.

Žena čiji je identitet u javnosti predstavljen inicijalima J.C. podnijela je tužbu u augustu prošle godine, navodeći da ju je Dylan seksualno zlostavljao u periodu od šest sedmica između aprila i maja 1965. godine. Ona je tada imala 12 godina.

Pjevač je "zloupotrijebio svoj status muzičara da bi J.C. obezbijedio alkohol i drogu, i da bi je u više navrata seksualno napao", navodi se u tužbi u kojoj je Dylan također optužen da je fizički prijetio mladoj djevojci.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine za "stvaranje novih poetskih izraza u velikoj američkoj pjesničkoj tradiciji", Dylan (81) se smatra jednim od najvećih kantautora 20. vijeka.

Među njegovim najpoznatijim pjesmama su "Blowin' In the Wind", "The Times They are a-Changing" i "Like a Rolling Stone".

Mnoge Dylanove pjesme obradio je veliki broj izvođača. Često je kroz pjesmu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi svog vremena. Tako je poznata "Murder Most Foul", pjesma-poema od 17 minuta posvećena ubistvu američkog predsjednika Johnu Kennedy.

federalna.ba/Beta

Bob Dylan optužbe seksualni napad
Imran Khan optužbe terorizam
0 22.08.2022 08:53
Miles Bridges optužbe nasilje u porodici
0 20.07.2022 10:24
Kevin Spacey optužbe seksualno zlostavljanje
0 14.07.2022 11:09