Povratak QAnona - teorije zavjere o kabali pedofila satanista
(Izvor: Getty Images)

Povratak QAnona - teorije zavjere o kabali pedofila satanista

Mračna figura koja stoji iza QAnon teorija zavjera, koje su prošle godine podstakle nemire u Washingtonu i upad u Kongres SAD, oglasila se na internetu prvi put poslije više od godinu dana. Novi postovi povezani s inspiratorom teorija zavjera o kabali pedofila satanista koji upravljaju seks trafikingom djece podstakli su spekulacije o vremenu povratka koje se poklopilo s presudom Vrhovnog suda SAD o abortusu, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Osoba poznata na internet forumima kao Q, koja je inspirisala QAnon teorije zavjere, oglasila se prvi put poslije više od 18 mjeseci u petak, 24. juna, poslije presude Vrhovnog suda SAD kojom je ukinuta ustavna garancija prava na abortus, ističe Newsweek.

Neko ko ima pristup šifri za nalog povezan s Q-uom objavio je nekoliko postova na forumu 8kun, gdje je Q objavio posljednju poruku u decembru 2020.

"Hoćemo li još jednu igru?", navedeno je u prvom postu koji je potpisao Q, poslije čega je uslijedila podjednako kriptična poruka, "Da li ste spremni da ponovo služite svojoj zemlji? Sjetite se svoje zakletve".

Na pitanje jednog korisnika zašto je napravljena velika pauza u postovima, Q je odgovorio: "Moralo je da bude ovako".

Poruke su napisane u istom formatu kao i hiljade ranijih Q-ovih postova poznatih kao "Q drops" koji su inspirisali pokret QAnon naklonjen prethodnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Postovima 25. juna vratila se mračna figura koja stoji iza QAnon teorija zavjera o globalnom lancu trgovine djecom i koji je bio pokretačka snaga pobune na Capitol Hiklu 6. januara 2021, ukazuje Times.

Pokret QAnon počeo je krajem 2017. anonimnim objavama na desničarskim internet forumima, gdje je brzo privukao pažnju velikog broja Trumpovih pristalica.

Postovi na forumima bili su koncentrisani oko poziva da se s vlasti zbaci navodna elitna "kabala" kanibalističkih trgovaca ljudima.

Pristalice te teorije zavjere vjerovale su da je Q imao ulogu u Trumpovoj administraciji ili vojsci i da je radio s Trumpom na krivičnom gonjenju ljudi koji zlostavljaju djecu, ali i članova Demokratske partije, ukazuje Times, navodeći da se čini da je pokret kulminirao neredima 6. januara prošle godine.

Mnogi od izgrednika koji su upali u zgradu američkog Kongresa nosili su zastave i majice QAnona ili su držali natpise na kojima je pisalo "Q me je poslao".

Q je prestao da se oglašava na forumima ubrzo poslije Trumpovog poraza na predsjedničkim izborima 2020, dok je, kako piše londonski list, polaganje predsjedničke zakletve Joe Bidena u velikoj mjeri diskreditovalo mnoga Qova predviđanja, od kojih je većina govorila o vojnim sudovima i javnim pogubljenjima demokrata.

Prema jednoj anketi iz prošle godine "15 odsto Amerikanaca" slaže s Quovim navodima da "vladu, medije i finansijski svijet u SAD kontroliše grupa pedofila satanista koji vode globalnu operaciju dječjeg seks trafikinga". Anketa je pokazala i da se oko 20 odsto Amerikanaca slaže s Quom da "uskoro dolazi oluja koja će zbrisati elite na vlasti i vratiti legitimne vođe".

Nove objave koje je potpisao Q iznenadile su istraživače dezinformacija i nagovijestile zlokobni povratak ličnosti čije su teorije zavjere o imaginarnom lancu elitnog seks trafikinga obezbijedile podršku Trumpu, piše New York Times.

Objava prvih Quovih postova poslije više od godinu dana šutnje, zapalila je internet forume i Telegram kanale posvećene QAnonu, dok su sljedbenici pokreta spekulisali o značenju povratka.

Poslije Bidenovog polaganja zakletve, kada je djelovalo da se nijedno od Quovih najfantastičnijih i najjezivijih predviđanja o javnim pogubljenjima neće ostvariti, QAnon zajednica se utišala, ali se činilo da se prošle sedmice ponovo uskomešala s nizom presuda Vrhovnog suda, koje su kulminirale odlukom kojom je okončano ustavno pravo na abortus.

Za sljedbenike QAnon, dodaje New York Times, odluka o abortusu je nagovijestila preokret koji bi mogao da dovede do ostvarivanja Quovih predviđanja.

Povratak Qua dogodio se i u važnom trenutku za jednu od vodećih ličnosti QAnon – Rona Watkinsa, tridesetogodišnjeg kompjuterskog programera i bivšeg administratora foruma 8kun za koga se vjeruje da stoji iza Qua, ukazuje list, navodeći da je dokumentarac televizije HBO povezao Watkinsa s Quovim nalogom, dok su dvije forenzičke analize pokazale empirijske sličnosti u njihovim stilovima pisanja.

Watkins, koji negira povezanost s Quom, trenutno je u kampanji za izbore za Kongres SAD u Arizoni, ali se očekuje da da će on izgubiti na stranačkim izborima Republikanske partije za kandidata za novembarske izbore pošto je prikupio malo novca i imao loš nastup na debati.

Daniela Peterka-Benton, vanredna profesorka na Montclaire državnom univerzitetu koja je proučavala QAnon, upozorila je da u Quov povratak ne treba učitavati previše, sugerišući da je cilj te osobe jednostavno da "vidi kako svijet gori". "Mislim da ta osoba nema plan", rekla je ona, ukazavši: "Ali mislim da zaista uživa što ima toliku moć".

federalna.ba/Beta

QAnon teorije zavjere SAD
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22
Kina Tajvan vojna vježba SAD
0 07.08.2022 10:53
žrtve migranti SAD Florida
0 07.08.2022 10:16
koronavirus Covid19 virus Joseph Biden SAD pandemija
0 06.08.2022 20:22
saobraćajna nesreća Anne Heche Los Angeles SAD
0 06.08.2022 19:10