Povratak osam geparda u Indiju 70 godina poslije proglašenja da su nestali

Povratak osam geparda u Indiju 70 godina poslije proglašenja da su nestali

Osam geparda iz Namibije stiglo je danas u Indiju, gdje će uskoro biti pušteni u prirodu u okviru projekta vraćanja ovih životinja čija vrsta je proglašena izumrlom u tom dijelu svijeta prije 70 godina.

Prema vlastima, radi se o prvom interkontinentalnom premještanju geparda, koji važe za najbržu kopnenu životinju.

Radi se o ambicioznom projektu koji je, ipak, podijelio stručnjake, pošto su neki skeptični oko šansi za uspjeh.

Pet ženki i tri mužjaka prebačeno je iz parka prirode sjeverno od Vindhuka, glavnog grada Namibije, iznajmljenim “boeingom 747”, nazvanim "avion mačka", tokom 11-satnog leta.

Indijski premijer Narendra Modi predsjedavao je operaciji organizovanoj u Nacionalnom parku Kuno, koji se nalazi oko 300 kilometara južno od glavnog grada Nju Delhija, izabranog zbog velike količine mogućih životinja za lov i prerija.

Svaka od ovih životinja, starih od dvije godine do pet i po godina, opremljena je ogrlicom preko koje će moći satelitski da se prati njeno kretanje.

One će se prvo čuvati u zatvorenom prostoru tokom perioda karantina oko jednog mjeseca prije nego što budu puštene u otvorenu zonu prirodnog rezervata.

Neki stručnjaci su upozorili da bi ti sisari mogli da imaju teškoće da se prilagode novoj okolini.

Indija je ranije imala azijske geparde, ali oni su proglašeni izumrlim 1952. godine. Ugrožene podvrste ovih životinje, koje su se ranije nalazile na Bliskom istoku, Centralnoj Aziji i Indiji, sada se nalaze još samo u vrlo malom broju u Iranu.

Napori da se životinje ponovo dovedu u Indiju ubrzali su se 2020. godine, kada je Vrhovni sud odlučio da afrički gepardi, različita podvrsta, mogu eksperimentalno biti smješteni u Indiji na pažljivo izabranom mjestu.

Oni su poklon Vlade Namibije, jedne od samo nekoliko afričkih zemalja gdje ta vrsta geparda još živi u divljini.

Vode se pregovori o sličnom prebacivanju geparda iz Južne Afrike.

federalna.ba/Beta

gepard Indija
Indija Francuska zajedničke patrole
0 08.11.2022 17:31
Indija New Delhi smog
0 04.11.2022 11:54
Rusija najveći dobavljač nafta Indija
0 03.11.2022 12:55