videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Povratak Igora Radojičića

Igor Radojičić, nekada najbliži suradnik Milorada Dodika, najavio je povratak u politiku. Bivši predsjednik Narodne skupštine RS, a kasnije i gradonačelnik Banje Luke, u nemilost je, inače, došao nakon posljednjih lokalnih izbora. Isključen je iz SNSD-a, ali priliku za povratak, po svemu sudeći, vidi u novim lokalnim izborima, gdje bi mogao pomrsiti konce strankama vlasti, ali i opozicije.

Radojičić se javljao povremeno na društvenim mrežama, tvitovima o poslovnim aranžmanima, ali i povremenim dvosmislenim porukama. Ipak, intervju koji je dao Nezavisnim novinama mogao bi da pokrene pravu političku lavinu u Banjoj Luci: „Politika mi ne nedostaje, ali se vjerovatno vraćam. Ja bih rekao da dalje idem svojim putem. Ja dalje mogu ići samo nezavisno, sa drugim ljudima koji su također nezavisni, van okvira bilo koje partije. Ljudi iz faze zabave ulaze u fazu zabrinutosti“.

Zamjerio je Radojičić u intervju objema strukturama koje kroje gradsku politiku, za koju je rekao da je prešla granicu zabave, dobrog ukusa, kao i da vrijeđa zdrav razum. Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) uvjeren je u novi mandat, ali kaže da želi što veću konkurenciju, te je i pohvalio, ali i kudio svog prethodnika: “Imao je sjajnih poteza i rezultata. Mnogo dobrih njegovih projekata smo nastavili i završavamo. Bilo je stvari koje je trebalo zaista mijenjati. U njegovom mandatu - politički protivnici čim se okupe na trgu, ide komunalna policija”.

Poslovično oprezan intervju Igora Radojičića ostavio nas je bez informacija hoće li se politički aktivirati već za ove izbore i u kom obimu. Povratak nije iznenađenje, a jedno je sigurno - mogao bi da pomrsi konce i dosadašnjim oponentima, ali i bivšim partijskim kolegama.

„To smo mogli predvidjeti po istraživanjima javnosti da će se on vratiti u politiku. U tim istraživajnima se ispipavalo bilo javnosti prema njemu“, kazala je politička analitičarka Tanja Topić.

Novinar Slobodan Popadić ističe kako se ne zna kakvi su odnosi Radojičića i SNSD-a s obzirom na način kako je smijenjen: „S druge strane, ne vidimo nikakvu bliskost sa opozicionim partijama, ali vrlo lako se može desiti da, ako formira neku listu, uzme određeni broj i opozicioniih i vladajućih glasača“.

Tako je u banjalučkoj političkoj matematici postavljena jednačina sa nekoliko nepoznanica, od pitanja hoće li se Radojičić pojaviti samo sa listom sa Gradsku skupštinu, kojem političkom spektru će pripadati, hoće li skroz raskrstiti sa bivšim partijskim prijateljima ili će sa sobom povući neke od njih. Izvjesno je, za sada, prema istraživanjima koja su puštana u javnost u prethodnom periodu, da mu rejting nije mnogo urušen.

federalna.ba

Igor Radojičić