Povodom Svjetskog dana pčela u Goraždu održana javna tribina

Povodom Svjetskog dana pčela u Goraždu održana javna tribina

Udruženje pčelara „Behar“ Goražde povodom 20. maja, Svjetskog dana pčela, organiziralo je sinoć javnu tribinu o važnosti pčelarstva.

Događaju je prisustvovao i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar kojem je ovo bila i prva zvanična posjeta Bosanskopodrinjskom kantonu.

Upravo je na prijedlog Republike Slovenije Generalna skupština UN-a u New Yorku usvojila Rezoluciju o Svjetskom danu pčela koji se obilježava svakog 20. maja, na dan rođenja Slovenca Antona Janše, pionira savremenog pčelarstva. 

Ambasador Sedar naglasio je da i ambasada Republike Slovenije u Sarajevu kontinuirano podržava i promoviše ovaj datum kao i niz drugih aktivnosti u vezi sa pčelama i pčelarstvom,

- Slovenija posebnu pažnju posvećuje unapređenju i razvoju pčelarstva i također diplomacija ove zemlje nastoji ukazati na taj značaj ne samo kao ekonomsku kategoriju već je ona indikator zaštite okoliša i kroz pčelu podržavamo sve što je ekološko, jer ako ima prirode u kojoj može preživjeti pčela onda ima nade i za čovjeka - kazao je ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar.

 Napomenuo je da se prije ulaska u diplomatiju i sam dugo vremena bavio pčelarstvom.

- Kada je naša diplomatija krenula u smjeru podrške pčelarstvu to mi je stvarno bila jedna od boljih epizoda i zadataka koji su mogli da se dese. Mi smo jako ponosni da ova priča ide dalje, ali istovremeno i klimatske promjene i sve što se dešava u vezi pčele i polinatora podsjeća da trebamo uraditi više. Vlasti na svim nivoima i kantona i Federacije trebaju da ponude bolja rješenja za pčelare i pčele, a ono koliko znam o vašoj zemlji je da imate ogroman potencijal za razvoj pčelarstva - poručio je on.

Tokom tribine govorilo se o obrazovanju u pogledu odnosa prema prirodi i pčelama, medu u svakidašnjem životu ljudi i izazovima savremene upotrebe pčele i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

- Svjetski dan pčela obilježava se širom svijeta u cilju upozorenja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju. U Goraždu gdje imamo značajan broj pčelara imamo i razloga slaviti ovaj dan zajedno, šireći svijest o značaju pčela i njihovoj dobrobiti. Naša misija je skretanje pažnje, ali i otklanjanje problema koji su danas prisutni u pčelarstvu, a tiču se uzgoja, zaštite pčela, podsticajne politike, prerade i prodaje meda, pčelinjih proizvoda i preparata proizvedenih na bazi meda – kazao je predsjednik Saveza pčelara FBiH Rehad Deljo.

O pčeli i pčelarstvu u obrazovnom programu i mladim pčelarima govorili su  Evgenije Žolković i Besim Huseinagić, dok su na značaj stručnog izučavanja pčele ukazali prof. dr. Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i Munib Husejnagić, predsjednik Saveza pčelara Zeničko-dobojskog kantona.

O ekonomiji i problemima u pčelarstvu govorili su prof. dr. Halil Omanović, sa Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta Sarajevo i Rehad Deljo predsjednik Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

pčele pčelari Svjetski dan pčela pčelarstvo