Povodom Dana oslobođenja, u Goraždu otvorena izložba 'Grad očima prijatelja'

Povodom Dana oslobođenja, u Goraždu otvorena izložba 'Grad očima prijatelja'

"Grad očima prijatelja" naziv je likovne izložbe koja je otvorena u gradskoj Art galeriji u Goraždu. Postavka je upriličena povodom obilježavanja Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde.

Na izložbi su Goražde i rijeka Drina predstavljeni slikama likovnih umjetnika nastalim u okviru internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva” koja svake godine iznjedri vrijedna umjetnička djela. Ona u konačnici ostaju kao poklon umjetnika gradu na Drini.

Okupljene posjetioce, među kojima i učenike i nastavnike goraždanskih osnovnih škola, pozdravila je pomoćnica gradonačelnika Goražda Samira Drakovac, a čast da otvori ovu jedinstvenu izložbu pripala je zamjenici ambasadora Bosne i Hercegovine u Švicarskoj i Kneževini Lihtenštajn Dženeti Halilović - Obarčanin, rođenoj Goraždanki.

Trideseta decenija od prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu obilježava se nizom događaja. Povodom 18. septembra koji se slavi kao Dan BPK i Grada Goražda, danas su održana i sportska natjecanja osnovnih i srednjih škola BPK u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO), a učenici su se takmičili u nogometu, košarci, odbojci, rukometu, atletici i šahu.

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO) jedna su od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u Bosni i Hercegovini u periodu odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992. – 1995. u kojima su učestvovali predstavnici gradova Podrinja a manifestovale su svu snagu otpora i neuništivost duha u opkoljenom gradu.

federalna.ba/Fena

Grad očima prijatelja Goražde
Mi smo djeca Evrope Goražde
0 26.11.2022 17:49
Rukomet Goražde Sloboda
0 12.11.2022 22:33
Goražde stanovi
0 11.11.2022 13:29
Goražde protest femicid
0 14.10.2022 15:19
Dani jabuke Goražde
0 13.10.2022 18:54