videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Povećan broj prijava nasilja na internetu

Skupštinska zastupnica Fatka Kulenović u posljednje vrijeme podnijela je više od deset prijava za nasilje preko interneta Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kaže da je svjesna da su političari javne osobe i da svako ima pravo da ih kritizira, ali nikako u dijelu gdje se dotiče privatni život.

„Vodili su se postupci, međutim to je sve jako sporo. Sada su svi moji predmeti objedinjeni i poslani Državnom tužilaštvu. Na šta se jedino može osloniti je zakon o ravnopravnosti spolova. Da sam baš optimistična da će se nešto tu znakovito desiti, neće“, ističe Kulenović.

Savremeno doba i moderna tehnologija donosi nam mogućnost bolje informiranosti i komunikacije. Ali internet i društvene mreže imaju i mračnu stranu. Svake godine se povećava broj prijava za nasilje preko interneta.

„Kako bismo se adekvatno borili s takvom pošasti, u Zakonu o javnom redu i miru regulisano je da je takva vrsta uznemiravanje putem telekomunikacija, pisanjem uvredljivih sadržaja, tako i putem interneta. Ako se dokaže ko je počinilac takvog djela, prekršajno se sankcioniše pred nadležnim sudom u Bihaću. Sankcije za takva djela su između 300 i 500 KM“, navodi Adnan Beganović, portparol uprave policije USK-a.

Zloupotreba interneta može prerasti u cyber nasilje. Cyberbullynig ili nasilje preko interneta je nešto što se ne primjećuje i svaka osoba ga doživljava na drugačiji način. Obuhvaća sve grupe stanovištva, ali su najčešće izložena djeca i mladi.

„U razgovoru s jednom djevojčicom koja je žrtva cyber nasilja, rekla je da većina njenih prijateljica ima internet, da se dopisuje s određenim osobama, što znači da oni u biti i ne znaju šta je to nasilje i šta oni sve mogu doživjeti putem interneta“, konstatuje Sabina Halilagić v.d. direktorica Centra za socijalni rad Bihać.

S obzirom na to da živimo u vremenu pandemije koronavirusa primorani smo na veću upotrebu modernih komunikacijskih uređaja i interneta, ali tako smo i izloženiji nasilju preko interneta. Kazne za takva djela su simbolične, a ono što je zabrinjavajuće jeste da je sve veći broj djece ili mladih koji su prijavljeni kao počinioci cyberbullyinga.

federalna.ba

cyberbulling internet nasilje BiH Bihać
sport Borilački sportovi karate kup Goražde BiH
0 21.05.2022 18:29
Zoran Milanović specijalne postrojbe BiH
0 20.05.2022 12:44
Igor Kalabuhov Rusija BiH diplomatija
0 19.05.2022 21:58
kultura Mostar BiH Bosanskohercegovački lingvistički atlas I: Fonetika
0 19.05.2022 21:47