Povećan broj oboljelih od gripe u Kantonu 10

Povećan broj oboljelih od gripe u Kantonu 10

Dom zdravlja Tomislavgrad u posljednjih desetak dana bilježi veliki porast osoba koji su uslijed respiratornih infekcija i visoke temperature zatražili zdravstvenu uslugu unutar ove ustanove, potvrđeno je za Fenu iz ove zdravstvene ustanove.

Uglavnom se radi o oboljelima od virusa influence (gripe), dok je manji dio tijekom testiranja bio pozitivan na covid-19.

Da se radi o većem broju oboljelih osoba svjedoči podatak o koloni osoba koji čekaju u nedjeljno jutro otvaranje ljekarni u Tomislavgradu.

Za većinu tih pacijenata liječnici unutar tomislavgradske zdravstvene ustanove propisuju simptomatsku terapiju (lijekovi za snižavanje temperature i higijensko-dijetetski režim, uzimanje tekućine s mnogo vitamina C, upotreba meda te primjena nekih lijekova koji olakšavaju simptome prehlade gripe) izuzev onih kod kojih je uslijed pogoršanja bolesti došlo do komplikacije s bakterijskim uzročnikom koji zahtjeva antibiotsko liječenje, navode iz iz Doma zdravlja.

Dodaju da ova akutna zarazna bolest sa sobom donosi povišenu temperaturu, drhtavicu, iscrpljenost, gubitak apetita, bolove u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolju i kašalj, a u težim slučajevima upale pluća.

Zbog dolaska velikog broja građana iz zemalja EU za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana u Tomislavgrad, iz Doma zdravlja je također poručeno da Covid ambulanta ponovo radi punim kapacitetom i svakodnevno se u njoj opservira najmanje 40-ak pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10, trenutno je na ovom području pozitivno 244 slučaja na covid-19 potvrđenih PCR testiranjem ili su bili pozitivni na antigenskom testu.

Ravnateljica Zavoda Dijana Mamić ističe, pak, da postoji nemali broj osoba koji se nisu testirali, ali u sebi nose covid-19.

- Povećanim brojem pozitivnih na testiranju, povećan je broj hospitaliziranih u covid odjel Kantonalne bolnice u Livnu gdje se nalazi 23 pacijenta sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je šest pacijenata s težom kliničkom slikom upućeno u Covid bolnicu u Mostar - rekla je Mamić.

federalna.ba/Fena

Kanton 10 Tomislavgrad gripa